RO MDD „MERHAMET“: Zahvaljujući dobrim ljudima uspješno prebrođena 2011.godina

Home

RO MDD „MERHAMET“: Zahvaljujući dobrim ljudima uspješno prebrođena 2011.godina


Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ u ovoj je godini uspješno realizirao niz humanitarnih projekata i 2011. godinu ispraća kao tešku, ali uspješno prebrođenu. Po riječima direktora Regionalnog odbora „Merhameta“ Alena Prošića, 2011.godina bila je teška i broj korisnika Javne kuhinje i općenito „Merhametove“ pomoći, povećao se. Bez obzira na sve teškoće, 2011. će biti uspješno okončana zahvaljujući pomoći brojnih građana i drugih humanitarnih organizacija.

„Neki od najznačajnijih humanitarnih projekata Regionalnog odbora „Merhameta“ su akcije: Kurban, Iftar 2011, sjetva pšenice, kruh za JU Socijalno- pedagoške životne zajednice, sadnja povrća i naravno, Javna kuhinja Imaret. Većinu smo u ovoj godini uspješno priveli kraju“, naglašava Prošić.

U 2011.godini je kroz akciju „Kurban“ obezbjeđeno oko 20 tona mesa, koje je najskuplja i najpotrebnija namirnica za rad Javne kuhinje. Podijeljeno je oko 1.500 paketa sa različitim prehrambenim i higijenskim artiklima. U akciji „Sjetva“ obezbjeđeno je 1.200 kilograma pšenice i oko 750 kilograma proizvoda od povrća. Tokom cijele godine „Merhamet“ je u saradni sa Udruženjem „Srce Cazina“ vršio redovnu isporuku kruha za porodice u Socijalno- pedagoškim životnim zajednicama, a većina ovih aktivnosti biće nastavljena i tokom 2012.godine.

„Merhamet će u skladu sa svojim Statutom i za 2012.godinu pripremiti Plan i program rada, ali će većina naših tradicionalnih akcija biti zadražana i u narednoj godini. Moram napomenuti da opstajemo zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i da su naši najveći prihodi u novčanoj i materijalnoj pomoći zabilježeni upravo u vrijeme ramazana i bajramskih blagdana“, ističe Prošić.

Ove je godine, za memorijal u Potočarima 11.jula, ovdašnji „Merhamet“ obezbjedio 3.300 litara sokova i sličnih napitaka, a Javna kuhinja „Imaret“, zaključno s krajem ove godine, imaće preko 70.000  obroka podijeljenih svojim redovnim korisnicima. U 2012. očekuje se veća pomoć od općinskih i kantonalnog budžeta, ali će jedankim tempom biti realizirane i sve uobičajene „Merhametove“ akcije. 

rtvc

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 18:49

Facebook komentari

Back to top