Sabid Hadžipašić iz Bosanske Krupe, osnivač džemata u njemačkom Mainzu: Sve što se davalo za BiH i Armiju moralo je “štimati u marku

Home

Sabid Hadžipašić iz Bosanske Krupe, osnivač džemata u njemačkom Mainzu: Sve što se davalo za BiH i Armiju moralo je “štimati u marku


Sabid Hadžipašić iz Pištalina kod Bosanske Krupe, njemački penzioner i jedan od najčasnijih Bošnjaka u njemačkom gradu Majnzu (Mainz)  pozvan je sa suprugom Minom na proslavu obilježavanja  20-godišnjice osnivanja Islamskog kulturnog centra Bošnjaka i džemata Majnc, kao jedan od utemeljitelja. 

Okupljanje patriota

Iako bolestan, jer starost mu je donijela astmu, nije izdržao  da  se ne pojavi na svečanosti  među nekadašnjim  prijateljima  sa kojima je u osvit bosanskog rata formiranjem džemata  i okupljanjem patriota stvorio jedan od najjačih logističkih centara za pomoć Bosni.

- Sjećam se kao danas, bilo je to vrijeme patriotskog buđenja. Skupilo se nas 25, na dan 19. novembar 1992. godine u Valauštrase, a gosti su nam bili rahmetli Irfan Ljubijankić, Salim Šabić i Ramiz Bećar te Osman Šuta i Sabit Makaš, koji su i danas živi. Mene su zvali jer je cijeli Majnc znao da sam pravedan, da nemam “dlake na jeziku” i da se neću prodati radi “muševeda”. Uvijek sam ja bio prvi ili među prvima kad je trebalo “potegnuti” novčanik i dati pare za Bosnu – priča živopisni Hadžipašić.

U džematskom odboru  uz Hadžipašića bilo je još 16 ljudi, svi sa dobrim ušteđevinama, radili su sve besplatno, a trošili svoje pare za putovanja po Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni. Novčana sredstva stizala su borcima  u Peti i Sedmi korpus, u Tuzlu, Goražde…

- Kod nas su mladi  Bošnjaci opremani, odlazili u Bosnu i oblačili uniforme. Čak su i šestorica mladih Turčina iz Majnca otišli u Bosnu i tamo ostavili živote. Tih ratnih godina, dok sam ja radio u džematu morali su raditi svi- i stari i mladi, i muško i žensko. A za Armiju BiH i za državu što se davalo, moralo je “štimati  u marku” – kaže Hadžipašić.

Pomoć Bosni

Dodaje da je pred sami rat povukao iz Privredne banke Sarajevo štednju od 420.000 tdašnjih njemačkih maraka, a najmanje četvrtina ovog novca  završila je na razne načine kao pomoć Bosni. Hadžipašić je, kaže,  ponosan na tu činjenicu.

Na čelu džemata  

Sa Sabidom Hadžipašićem “uz rame” kao nazaslužniji Bošnjaci džemata Majnc radili su Ramiz Bećar, Galib Terović, Meho Omerović, Islam Garibović, Dželil Karabašić, Adil Hadžić, Razim Palić, Ismai Ljajić, Hamid Suljić, Hamed Dedajić, Fadil Hurtić, Ahmo Grbić, Bećir Pašić, Husein Imširović, Asim Palić, Maisad Adilagić, Ferid Imširović, Safet Hadžić i mnogi drugi. No, Hadžipašić je po svom temperamentu  i iskrenom pristupu uvijek “jahao na čelu kolone”.

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 03:18

Facebook komentari

Back to top