SINDIKAT ZATRAŽIO RJEŠAVANJE PROBLEMA BHRT-A: Sukobljavanja članova menadžmenta i Upravnog odbora najviše štetila radnicima BHT-a

Home

SINDIKAT ZATRAŽIO RJEŠAVANJE PROBLEMA BHRT-A: Sukobljavanja članova menadžmenta i Upravnog odbora najviše štetila radnicima BHT-a


Članovi Sindikalne organizacije BHT-a koji učestvuju u proizvodnji informativnog programa zatražili su od Upravnog odbora BHRT-a (UO BHRT) i menadžmenta hitno rješavanje problema ovog državnog servisa.

Sindikalna organizacija BHT-a upozorila je da su međusobna sukobljavanja između članova menadžmenta i Upravnog odbora BHRT-a najviše štetila samo radnicima BHT-a.

- U našoj medijskoj kući u posljednje tri godine najmanje pažnje se posvećuje programu, uvjetima u kojima se radi kao i radnopravnom statusu zaposlenika. Menadžment i UO BHRT-a nisu učinili apsolutno ništa da se unaprijedi stanje, prvenstveno program BHT1, navodi se u saopćenju.

Sindikat je reagovao i na probleme rješavanja izbora generalnog direktora ovog državnog servisa, konkursa koji je pripremljen i objavljen u tajnosti za urednike informativnog, sportskog, dokumentarno - savremenog i revijalno - muzičkog programa te oko činjenice da niko iz upravljačkih struktura nije reagovao na masovni odlazak novinarskog i uredničkog kadra iz Informativnog programa BHT-a u posljednjih šest mjeseci.

- U situaciji kada je upitan dalji status BHRT-a u članstvu EBU-a, pored brojnih problema koji prate proces digitalizacije, uz evidentne političke pritiske te odlazak iskusnog kadra koji je teško nadomjestiti, menadžment probleme počinje rješavati potpuno pogrešnim pravcem koji ne daje odgovore niti na jedan suštinski problem. Ovim putem zahtijevamo da se do  9. decembra izjasne o navodima iz obraćanja i to putem sastanka s prvim ljudima Sindikalne organizacije ili putem odgovora u pismenoj formi. Ukoliko i ovaj zahtjev ostane samo mrtvo slovo na papiru, članovi Sindikalne organizacije BHT1 će preduzeti veoma jasne mjere sindikalne borbe koje nam, u skladu sa zakonom, stoje na raspolaganju.

 

Fena

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 00:42

Facebook komentari

Back to top