SISSACH: Obilježena 20.godišnjica Kluba „Behar“

Home

SISSACH: Obilježena 20.godišnjica Kluba „Behar“


Proteklog vikenda u švicarskom gradu Sissach obilježena je 20. godišnjica postojanja i rada Bošnjačkog kluba „Behar“. Pored svečane večere, koja je upriličena za predstavnike općina Sissach i Cazin, održan je i humanitarni koncert čija sredstva su namjenjena radu Udruženja „Srce Cazina“.

Klub „Behar“ osnovan je krajem 1991.godine u Sissachu, gradu u kojem je, među Bosancima i Hercegovcima, najviše Krajišnika s područja Cazina. Aktivnosti Kluba, koje su intenzivirane tokom perioda rata u našoj zemlji, nisu prestale u proteklih dvadeset godina, a zajedništvo, upornost i aktivnost naših sugrađana koji žive i rade u ovom dijelu Švicarske, postali su svijetli primjer i uzor u organizaciji bh. dijaspore. Da uživaju izuzetan ugled kod domaćih vlasti u Sissachu, dokazuje i činjenica da su svečanoj večeri, koja je priređena u Klubu „Behar“ proteklog vikenda, prisustvovali predstavnici općine Sissach, Thomas Ruegg i Stephani Guha iz organizacije SDC, Albert Etter, dugogodišnji načelnik općine Witenbah, Bruno Fedriga, predsjednik Sportskog saveza Sissacha, poznati humanitarci Tobias i Marija Wernle i mnogi drugi. Većina njih je, obraćajući se, uz čestitku Klubu „Behar“ uputila i čestitke načelniku općine Cazin Nerminu Ogreševiću na postignutim rezultatima u razvoju općine Cazin, s obzirom da su neki od gostiju ranije boravili u općini Cazin i da je s mnogima već uspostavljena dobra saradnja. Razgovaralo se o novim projektima u oblasti zaštite voda i odlaganja otpada, jačanju veza između Cazina i Švicarske i pozitovnim efektima kontinuiranog rada Kluba „Behar“.

U subotu je u Lausenu, istim povodom, organiziran veliki humanitarni koncert na kojem su dodijeljene plakete i priznanja najzaslužnijim članovima „Behara“, kao i sponzorima koncerta. Velika sala i ovog je puta bila puna i još je jednom potvrđeno da je ovo događaj na kojem se okupi najveći broj pripadnika bh. dijaspore u Švicarskoj. Prihod sa koncerta namijenjen je radu Udruženja „Srce Cazina“, a dio će biti izdvojen i za humanitarnu akciju „Pomozimo našem Podrinju“. Poseban trenutak je bilo obraćanje Cazinjanina Adnana Hrnjice za kojeg su prošle godine prikupljana sredstva na istom koncertu. Adnan Hrnjica je, nakon uspješne tranplantacije koštane srži, dobrog zdravlja i želio se zahvaliti svima koji su pomogli u njegovom liječenju.

Na koncertu su nastupile estradne zvijezde Osman Hadžić, Elvira Rahić, Nihad Fetić Hakala i Šekib Mujanović, kao i KUD „Bosna“ iz Basela. Ove godine, najveći dio organizacije koncerta preuzeli su mladi članovi Kluba „Behar“, djeca brojnih vrijednih Krajišnika koji u proteklih dvadeset godina nisu posustali ni odustali od zacrtanog cilja - zbližavanje, zajednički rad i pomaganje.

rtvc

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 00:50

Facebook komentari

Back to top