Šta se krije iza zaključka Vlade RS: Pokušaj političkog i teritorijalnog ovladavanja Distriktom!

Home

Šta se krije iza zaključka Vlade RS: Pokušaj političkog i teritorijalnog ovladavanja Distriktom!


Republika Srpska čini sve kako bi došlo do ukidanja supervizije i zatvaranja Ureda supervizora za Brčko. To pokazuje i prošlosedmični zaključak Vlade RS prema kojem se "objavljuje i stavlja u promet kartografska osnova administrativne karte RS i Brčko Distrikta". 

Time je ozvaničeno da se granica entiteta zaustavlja na granici Distrikta, a ne, kako je to do sada važilo, da prolazi kroz njegovu teritoriju. 

Ispunjavanje obaveze

Formalno, riječ je o potezu koji bi, osim građana Distrikta, trebao zadovoljiti najprije Ured supervizora i njegove američke šefove, kao i članice Evropske unije. 

Suštinski, ova odluka zadovoljit će samo apetite vlasti RS, koje su ovim papirnatim potezom učinile posljednji korak na putu ispunjavanja obaveza za uklanjanje Ureda supervizora, odnosno posljednje prepreke za političko i teritorijalno ovladavanje Distriktom. 

Izet Banda, predsjednik Regionalnog odbora SDP-a i poslanik u Skupštini Distrikta, kaže da je ova odluka "lažno ispunjavanje obaveza iz arbitraže i njen cilj je što prije ukinuti superviziju u Brčko Distriktu".

Otvoren ured

- Svako ko poznaje situaciju u Distriktu zna da nije vrijeme za ukidanje supervizije. RS je, doduše, dugo već aktivno prisutna u Distriktu, i to u skoro svim segmentima života. Nažalost, prisustvo Federacije se ne osjeća. Štaviše, stječe se utisak kao da je Federacija digla ruke od ovog područja - kazao nam je Banda.

On podvlači da RS već dugo ima otvoren ured u Distriktu te da aktivno finansijski pomaže sve sportske, kulturne i vjerske manifestacije u ovom dijelu BiH. 

Ohrabrenje je, navodi, odluka aktuelne Vlade Federacije o otvaranju ureda u Brčkom, premda još nisu ispunjeni svi uvjeti iz te odluke. 

Đonlagić: Brčko je važno za BiH

 

Prema riječima prof. dr. Mirsada Đonlagića, poslanika SBB BiH u Parlamentu FBiH, najnoviji zaključak Vlade RS je obaveza koju RS mora ispuniti kada je u pitanju provedba Arbitražne odluke


- Ja neću da licitiram šta se krije iza  te odluke, ali smatram da je pitanje Brčkog vrlo važno za cijelu BiH. Lično, bih bio presretan kada bi međunarodni faktor otišao iz BiH, ali kao rezultat potpuno sređenih odnosa. Kada je Distrikt u pitanju, supervizija je itekako potrebna i mislim da su toga svjesni u međunarodnoj zajednici. Ono što mene brine jeste pasivnost federalne vlasti, koja bi i u Distriktu, kao i u svim drugim dijelovima Federacije, morala imati aktivnu ulogu. Nažalost, to nije tako - kaže prof. Đonlagić.  

 


Ganić: Supervizija do ulaska u EU


Odluku Vlade RS prof. dr. Ejup Ganić, bivši šef federalne komisije u arbitražnom postupku za Brčko, ocijenio je u izjavi za naš list kao novi pokušaj destabilizacije BiH.

 

- Brčko Distrikt demonstrira mogućnost funkcionalne i prosperitetne BiH. Tu se vidi šta znači imati multietničku policiju. Entitetsko rukovodstvo RS pokušava uništiti ono što je tu ostvareno, a Federacija se, nažalost, ne snalazi i, još gore, ne pokazuje značajan interes da djeluje. Iz ovih razloga uvjeren sam da supervizija za Brčko treba trajati sve dok BiH ne postane članica Evropske unije - izjavio je prof. Ganić.

 

avaz

 

 

 

 

 

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 16:55

Facebook komentari

Back to top