Tri teferiča na dva kontinenta

Home

Tri teferiča na dva kontinenta


Nekoliko hiljada Krajisnika i nasi prijatelja koji zive na americkom kontinentu (u Sjedinjenim Americkim Drzavama I Kanadi), odrzali su tokom zadnjeg vikenda mjeseca jula jos jedna ne zaboravna zajednicka I visednevna kulturno-zabavna-sportska-biznis promotivna druzenja, pod nazivom “KRAJISKI TEFERIC”. Na istocnom slivu americkog kontinenta prema Atlantskom okeanu (Atlantic ocean) u drzavi Iowa grad Waterloo (u kojem zivi cca 5.000 Krajisnika), odrzan je 14. po redu Krajiski teferic (vec treci put u ovom gradu). A 1.500 milja ili 2.500 km dalje na zapadu preko prerija I planinskog vijenca Rocky Mountains, na zapadnom dijelu americkog kontinenta prema Pacifickom okeanu (nekadasnji American Wild West – Americki divlji zapad), u drzavi Idaho grad Boise (gdje zivi oko 150 familija porijeklom iz Velike Kladuse I sa prostora Cazinske Krajine), odrzan je “Drugi Krajiski Teferic”.

KRAJISKA TRADICIJA, KULTURA, ADETI, ……

Sada vec tradicionalno I drugu godinu zaredom, zajednicko druzenje Krajisnika na istoku I zapadu Amerike (2.000 milja ili 3.500 km daleko jedni od drugi),  je nesto sa cim se ponose svi Krajisnici koji su porijeklom sa prostora sjeverozapadne Bosne ili tzv. Cazinske Krajine, Zapadne Bosne, Bosanske Krajine. Kako god ga zvali, imenovali ili milovali ne bitno je, ali podrazumijeva se I zna da je to prostor domovine nam jedne I jedine Bosne I Hercegovine, gdje nam je vecini mjesto rodjenja ili nas rodni zavicaj, koji stoljecima umivajuci omedjavaju cuvene ledne I bistre vode balkanski rijeka ljepotica: “…Una, Sana, Korana I Glina, gledati ih rahat I milina…”.  Ovako ih opisuju zaljubljeni u njih pjesnici I pisci, opjevavaju pjevaci I sviraci.
Svirajuci I pjevajuci sevdah, narodni I zabavni melos, plesuci kola narodna I folkloraska u tradicionalnim narodnim nosnjama, igrajuci nogomet mladi I stariji fudbaleri, pricajuci price I citajuci stihove, promovirajuci biznise svoje I nasih prijatelja, evocirajuci uspomene iz ne tako davne proslosti, osvjezavajuci stara I stvarajuci nova prijateljstva, asikujuci I plesuci, Krajiski se narod daleko desetine hiljada kilometara od rodnog kraja, vise od dva dana I dvije noci ne zaboravno druzio. Domacini teferica, I u Waterloo IA I u Boise ID, su sve goste tokom dnevne manifestacije Krajiskog teferica, od jutra do noci, castili besplatno hranom I picem, pripremljenim I podesenim jelima pred nastupajuci mjesec ramazanskog posta. Bas zbog ramazana koji ove godine od prvog traje citav mjesec august, Krajiski teferici su pomjereni u mjesec juli koji je u Americi zestoko vruc, mada od iduce godine se vracaju ponovo u drugu polovinu augusta mjeseca,  kako su I prethodni 13 godina odrzavani.

PODSJECANJE NA NAJVECI EGZODUS KRAJISKOG NARODA

Za podsjetiti se dobro I poucno je, da je “1.Krajiski teferic” pripreman I odrzan 21.augusta 1998.god. u Cikagu (prisutno bilo preko 3.000 Krajisnika), sa namjerom da ne zaboravimo ratni 21.august 1994.god., kada je poceo najveci u istoriji egzodus  – raseljavanje Krajiskog naroda, I zavrsen na kraju 07.augusta 1995. god., kada je trideset hiljada Krajisnika pod prijetnjom oruzjem krenulo sa svojih ognjista u ne poznato. Pored ovog, prioritetni cilj organiziranja Krajiski teferica u Americi je bio da poveze sve Krajisnike naseljene na Americkom kontinentu (sto je fala bogu I uspjelo),  da ne zaboravimo I prenesemo na mladje generacije “Tko smo, sto smo I odakle smo”. Zbog toga u AMERICI Krajiski teferici idu – organiziraju se iz godine u godinu u drugoj drzavi I gradu, suprotno u odnosu na kretanje kazaljke na satu. I evo sad vec smo u trecem ciklicnom krugu americki Krajiski teferica. Krajiskim tefericima na mnogo nacina mi prenosimo svoju (od majki-oceva-nani I didova) naslijedjenu krajisku I bosansku  kulturu u svim segmentima zivljenja, stvaranu I njegovanu hiljadama godina na vjetromitini Krajiskoj, koju su nemilice I bjesomucno sibali ledeni vjetrovi sa sjevera, topli sa juga, istocni I zapadni sa bokova. Sto je najvaznije, a za nase goste Amerikance ne zamislivo, domacini teferica hranu I pice za hiljade gostiju obezbedjuju I dijele besplatno, dzabe, ili kako Ameri kazu fri (free). To je utemeljeno u teferice I  nasledjeno po nasem tradicionalnom obicaju ili adetu iz zavicaja,  “Da domacin svog gosta ugoscuje najbolje I naljepse sto moze”. A svojim radom, normalnim angazmanom familije I drustvene zajednice, u Americi je to veoma lako I jednostavno obezbediti sa nekoliko desetina hiljada dolara od pojedinaca I kompanija. Ali, to je nesto ne vidjeno do sada I unikatno,  sto nema nijedna useljenicka zajednica niti festival u Americi, I po cemu cemo ostati zapamceni I zapisani u istoriji americkoj, mi KRAJISNICI I nasi KRAJISKI TEFERICI.

U ZAVICAJU “9.KRAJISKI TEFERIC”, SEDMICU RANIJE
Na zalost, odlukom vladara u opstini Velika Kladusa, ove godine nije kao zadnjih osam godina odrzan isti dan I “9.Krajiski teferic” u nasoj domovini,  Krajini, Velikoj Kladusi, a koji se odrzavaju svake godine u drugom selu opstine. Vec je teferic organiziran sedmicu ranije, i preko deset hiljada Krajisnika okupilo se na “9.Krajiskom tefericu” u Vrnogracu, u subotu 23.Jula 2011.god. Iako je sredina ljeta, taj dan je nekoliko puta tokom teferica Vrnograckog kisa lila “kao iz kabla”, kojom kao da su ove “kisne suze krajiske” oplakivale sto kao I ranije zajedno se ne druzi Krajiski narod na dva kontinenta. Na dva kontinenta raseljene-ranjene-rasparane krajiske duse,  nastanjene u svojim gnijezdima zivljenja na tri strane svijeta: Vrnograc BiH Evropa, Waterloo IA U.S.A., Boise ID U.S.A.

Ali ipak, dokazujuci da Krajisnici zive I disu istom dusom I bremenitom sudbinom nama namijenjenom, potrefilo se da je u rodnoj Velikoj Kladusi na dan odrzavanja ovogodisnji americki Krajiski teferica 30. jula 2011.god., odrzan peti po redu Festival zavicajne I rodoljubive pjesme (koji je prvi put jula 2007.god. iznjedrio “Jubilarni 5./10.Krajiski teferic”). Da u svemu ipak zadovoljstvo nas dijasporaca u Americi  bude vece, potrudio se nas zemljak Mirsad Jarovic iz St.Louis Missouri, koji je kao gost po ocjeni strucnog zirija odnio prve mjesto I pobjednicki pehar “Zlatni slavuj”, kao najbolji pjevac u zestokoj konkurenciji preko dvadeset interpretatora na velikokladuskom festivalu.

I DOGODINE, TRI KRAJISKA TEFERICA NA DVA KONTINENTA

Sljedeci jubilarni “15.Krajiski teferic” na istocnoj strani Amerike ce se odrzati dogodine u gradu St.Louis drzava Missourri, a na zapadnom dijelu americkog kontinenta domacini “3.Krajiskog teferica” su Krajisnici u drzavi Utah, grad Salt Lake City. U rodnom kraju sljedeci “10.Krajiski teferic”, I to jubilarni, bi se trebao odrzati u selu Podzvizd, V,Kladusa, gdje je 2003. I utemeljen prvi teferic u zavicaju, a s obzirom da se krenulo u drugi krug zavicajni Krajiski teferica.
KRAJISKI TEFERICI su jos jedan dokaz da I u dalekoj tudjini bosanski Krajisnici drze do rijeci, tradicije, kulture, obicaja, a KrajiskI teferici su I pokrenuti pod sloganom, “Ne zaboravimo proslost, uzivajmo sadasnjost I mislimo na buducnost!” Pored sveg navedenog, I o financijskim efektima Krajiski teferica moze se nasiroko elaborirati, a za podsjecanje je interesantno da je npr. Povodom  ovogodisnjeg teferica MZ Vrnograc dobila cca 300.000 km u investicijama za obnovu osnovne skole I raznim donacijama, da je organizacioni odbor za “14.Krajiski teferic”  u Waterloo Iowa vrtio oko 100.000 dolara preko dobijeni grantova, donacija, sponzorstava, prodatih ulaznica za dvije nocne zabave, a koliko je stvarno ostalo dolara I gdje su rasporedjeni, donatore I javnost ce organizatori obavijestiti. Od zapadnoamerickog “2.Krajiskog teferica” u Boise, ostalo je viska 5.000 dolara, koje ce koristiti za svoje potrebe NK “Krajisnik” Boise ID.

Srdacan pozdrav svim Krajisnicima,
ma gdje bili I stogod da radili”, uz iskrenu zelju da u zivotu imaju sve najbolje I najljepse u familijarnom, privatnom I drustvenom zivotu!

U.S.A., Illinois Chicago, napisano 2011., 21. Augusta, na sedamnaestogodisnjicu pocetka u istoriji najveceg egzodusa Krajisnika

VELIKU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE KLIKOM OVDJE

Izet Dizdarevic,
Idejni tvorac Krajiskog teferica, jedan od utemeljitelja teferica na istocnoj I zapadnoj strani americkog kontinenta, i u rodnom kraju

 

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:52

Facebook komentari

Back to top