Upoznajte čovjeka koji će biti prvi pacijent podvrgnut transplantaciji glave

Home

Upoznajte čovjeka koji će biti prvi pacijent podvrgnut transplantaciji glave

Tridesetogodišnji Valery Spiridonov iz Rusije trebao bi biti prvi čovjek kojem je presađena galva na drugo tijelo i to bi se moglo dogoditi već naredne godine.

Spiridonov je spreman staviti svoj život u ruke kontraverznog hirurga Sergia Canavera koji tvrdi da glavu može „presaditi“ na zdravo tijelo.

„Moja odluka je konačna i ne planiram se predomisliti“, kazoa je Spiridonov koji boluje od Werding-Hoffmanove bolesti, rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje atrofiranje mišića i, u konačnici, smrt.

Spiridonov kaže da je uplašen, ali i zainteresovan

„Morate shvatiti da i nemam mnogo izbora. Ukoliko ne probam sa ovim, sudbina mi je zapečaćena, svake godine moje stanje je sve gore“, rekao je Spiridonov.

On nije jedini koji je želio presađivanje glave. Canaveru su se javili mnogi ljudi, no on insistira da prva osoba koja bude podvrgnuta transplantaciji glave bude oboljela od mišićnih bolesti.

Eksperimenti presađivanja glava rađeni su na majmunima sredinom prošlog stoljeća, no svi su bili neuspješni, da bi kasnije bili i zabranjeni zbog neetičnosti pošto je svaki neuspjeli eksperiment koštao života dvije šimpanze.

Slična operacija na mišu nedavno je rađena u Kini

Canavero je razvio onvu proceduru koja podrazumjeva precizno odsijecanje glave korištenjem izuzetno oštrog sječiva, nakon čega slijedi pričvršćivanje na tijelo donatora koristeći ono što ovaj hirurg zove „magičnim sastojkom“ – ljepljiva supstanca nazvana polietilen glikol. Ova supstanca bi trebala spojiti dva kraja kičmene moždine, a potom bi uslijedilo prišivanje arterija i vena.

Pacijent bi potom trebao provesti četiri sedmice u komi kako se ne bi pomijerao dok spoj ne zacijeli, a bile bi mu davane jaki lijekovi koji bi potisnuli imunitet kako tijelo ne bi odbilo glavu.

Donator tijela morao bi biti moždano mrtav, ali fizički zdrav.

Kritičari kažu da Canavero podjednostavljuje poteškoće koje bi se javile prilikom povezivanja živaca u kičmenoj moždini, a italijanski hirurg još uvijek nije osigurao novčana sredstva za 150 pomoćnika, koliko kaže da bi mu trebalo u slučaju da počne sa operacijom.

U slučaju da operacija bude uspješno sprovedena, to bi bio pionirski poduhvat u medicini i dao bi nadu mnogim ljudima koji su moždano zdravi ali njihovo tijelo boluje od neizliječive bolesti ili paralize.

avaz

Objavito: Sat, 04/11/2015 - 23:07

Facebook komentari

Back to top