USKOK: Kroz HDZ-ov crni fond prošlo 46,6 milijuna kuna

Home

USKOK: Kroz HDZ-ov crni fond prošlo 46,6 milijuna kuna


ZAGREB - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) danas je podignuo optužnicu u slučaju Fimi media kojom je optužio HDZ, bivšeg predsjednika te stranke i hrvatskog premijera Ivu Sanadera te još devetero pravnih i fizičkih osoba za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" s ukupno 46,6 milijuna kuna (oko 6,2 milijuna eura).

USKOK Sanadera tereti da je od tog iznosa, pribavljenog od kraja 2003. do srpnja 2009., za sebe zadržao najmanje 15 milijuna kuna, dok je ostatak ostao u HDZ-u koji je postao prva hrvatska politička stranka koju se tereti za štetu nanesenu državi.

USKOK je u optužnici za Sanadera zatražio određivanje istražnog zatvora iz kojega je, pak, po nedavnoj odluci Ustavnog suda RH, trebao izaći najkasnije u ponedjeljak, 12. prosinca u 7 sati. Budući je istraga završena i podignuta je optužnica o tome više neće odlučivati sudac istrage već optužno vijeće koje mora odlučiti i o osnovanosti optužnice.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će vijeće pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac zasjedati već sutra u 10 sati.

Uz Sanadera i HDZ, USKOK je optužio i bivše HDZ-ove stranačke dužnosnike, rizničara Mladena Barišića, glasnogovornika vlade i šefa izbornih stožera HDZ-a Ratka Mačeka, blagajnicu Branku Pavošević, vlasnicu privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenku Jurak, dvoje njezinih suradnika Anitu Lončar Papeš, Bojana Dimića te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

Nakon godinu i pol istrage USKOK ih je optužio zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Podignutom optužnicom nisu obuhvaćeni šefovi državnih tijela, institucija i poduzeća koji su sudjelovali u nezakonitom izvlačenju novca i punjenja HDZ-ovog "crnog fonda", no u USKOK-u kažu da će protiv njih biti pokrenuti posebni postupci zbog zlouporabe u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media.

Sanadera se tereti da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a. Od početka su skupinu činili Barišić, Maček i Pavošević, a 2004. na Barišićev prijedlog pridružila im se Nevenka Jurak koja je za izvlačenje novca iz svoje tvrtke Fimi media angažirala Anitu Lončar-Papeš i Dimića.

USKOK tvrdi da je Sanader osobno i posredstvom Barišića od čelnika pojedinih državnih tijela, institucija i poduzeća tražio da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s Fimi medijom. USKOK pritom posebno navodi sastanak u Vladi održan 4. travnja 2007.

Po optužnici, Sanader se s Nevenkom Jurak dogovorio da će ona dio novca izvučenog preko njene tvrtke predavati Barišiću, a on Sanaderu. Dijelom tako dobivenog novca su se, po nalogu Sanadera, vršila plaćanja u korist HDZ-a.

USKOK tvrdi da su Sanader, Barišić i Maček, istupajući ispred HDZ-a i "koristeći činjenicu da je ista vladajuća stranka, od većeg broja fizičkih i pravnih osoba u vidu donacija prikupljali financijska sredstva za potrebe financiranja HDZ-a".

Tako prikupljenih najmanje 15,3 milijuna kuna blagajnica Pavošević nije iskazala u poslovnim knjigama HDZ-a već je mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala troškove HDZ-a te "vršila isplate" u korist fizičkih i pravnih osoba kojima se u obavijesti o optužnici objavljenoj na USKOK-ovim stranicama ne navode imena. Takve naloge je navodno dobivala osobno od Sanadera ili posredstvom Mačeka, kažu u USKOK-u te dodaju da su neka "znatna plaćanja" iz HDZ-ovog "crnog fonda" obavljali Barišić i Maček.

Osim nezakonito pribavljene koristi za HDZ i Sanadera, sumnja se da su se navedenim zlouporabama Nevenka Jurak i njezina tvrtka okoristili 14,4 milijuna kuna, Anita Papeš-Lončar za dva milijuna kuna, a Dimić za 1,8 milijuna.

Neslužbeno se doznaje da USKOK-ov spis broji oko 60.000 stranica.

Uoči podizanja optužnice USKOK je zbog nedostatka dokaza odustao od kaznenog progona bivšeg glavnog tajnika stranke Ivana Jarnjaka.

Pod istragom u slučaju Fimi media još su bili bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, bivši šef Hrvatskih šuma Darko Beuk te bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar i Zlatko Korpar.

HDZ-u je prije nekoliko dana, zbog nepremostivih razlika, punomoć otkazao bjelovarski odvjetnik Vladimir Gredelj pa se za sada ne zna tko će stranku braniti na sudu, gdje će ju predstavljati Damir Sesvečan. Naime, po zakonu okrivljena pravna osoba mora na sudu imati svog predstavnika.

Nakon što se u javnosti počelo nagađati da je istraga proširena i na tada vladajući HDZ iz te su stranke odgovarali da glavni državni odvjetnik i USKOK protiv njih vode politički progon pred parlamentarne izbore. No, državno je odvjetništvo takve tvrdnje odbacivalo ističući da ima dokaze da je novac završio u HDZ-u.

Ilegalno prikupljanje novca za tu stranku nedavno je priznao i bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, koji je USKOK-u opisao kako je za stranku Barišiću predao 600 tisuća kuna. Inače, Mravak je jedan od prvih svjedoka u ovoj aferi, otvorenoj nakon što je bivši član uprave Croatia Osiguranja Damir Mihanović prvi progovorio o tajnom sastanku u vladi na kojem je tadašnji premijer Sanader navodno sugerirao poslovanje preko tvrtke Fimi media.

 Fena

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 16:36

Facebook komentari

Back to top