Valter – Prečica do sna

Home

Valter – Prečica do sna


Pop rock grupa Valter, Detroit
Muzicku medijsku scenu (internetsku I radijsku) u dijaspori I na Balkanu zadnjih dana “trese”  nova pjesma Precica do sna, od grupe Valter iz Detroit, USA. Iduci tragom nove pjesme, doslo se izgleda do nepresusnog izvora nove pop-rock muzicke grupe Valter, iz americke drzave I grada automobila Micigen Detroit. This is Valter, ili Valter je ovo, ali ne onaj sto je u drugom svjetskom ratu branio Sarajevo. Jeste Valter dobio ime u asocijaciji na cuveni antologijski film rezisera Hajrudina-Sibe Krvavca “Valter brani Sarajevo”, koji je snimljen 1972.god., ali ovo je u Americi nova muzicka pop rok grupa Valter, koja protezira-promovira muziku I pjesme novog samo “valterovcima”  prepoznatljivog zanra ne na engleskom jeziku, nego jezicima sa bivsi Yugo ili Balkanski  prostora, odakle I poticu svi clanovi grupe.

VALTER je “Little BiH in big USA”-“Mala Bosna u velikoj Americi”, ili  ?
Vodja I frontmen-pjevac grupe Haris Kajtazovic-“Valter” sa ponosom kaze: – “Mi clanovi Valter grupe zivimo trenutno u Detroitu I okolini, a inace dolazimo iz cetiri  bosanskohercegovacka grada – pjevac Haris Kajtazovic i bubnjar Elvis Babacic su iz Velike Kladuse – Vrnograca, Sanjin Alisa gitarista je iz Banja Luke, klavijaturista Ernad Agic iz Brckog, a bas gitarista Dejan Andric iz Sarajeva. Svi muzicari Valter grupe su visokobrazovani ili studiraju u Americi: Haris K. diplomirao Computer Information Systems, Sanjin Alisa je diplomirao Psihologiju, Ernad Agic studira na Medicinskom fakultetu, Dejan Andric i Elvis Babacic studiraju kriminalistiku.”
Zanimljivo je da svi muzicari Valtera imaju bogato muzicko iskustvo steceno u muzickim gupama ili solo karijeri. A ljeta 2009. Haris K. I Dejan A. zajednicki su poceli muzicirati, prikljucio im se Sanjin A., a zatim Ernad A., te na kraju Elvis Babacic.  12. decembra 2009. grupa Valter je imala prvi nastup u detroitskom predgradju Hamtramck. Od tada do danas bilo je dosta nastupa Valter-ovaca u raznim gradovima Amerike u klubovima, diskotekama, na otvorenom, a poznati su po humanitarnim koncertima koje veoma uspjesno organiziraju kako bi se pomoglo bolesnim I ne mocnim osobama.

Precica do sna
Ovih dana je preko elektronski medija javnosti najavljen prvi singl grupe Valter, sa pjesmom interesantnog naslova Precica do sna, o cemu Haris kaze:  -“Sada trebamo  zavrsiti nas prvi album i trenutno se koncetrisemo upravo na to. Pjesma PRECICA DO SNA je najavni singl za dolazeci album, koji planiramo zavrsiti ovog ljeta.”
Inace u mukotrpnom radu grupe te stvaranju imidza I novog singla radili su svi clanovi grupe Valter, sa jos nekoliko neophodni saradnika: Dijana Babacic model, Kapic Vedran vlasnik I producent Central Recording Studio (centralrecording.com), ne zvanicni foto reporter grupe Inga Grebo, Nives Mandic, Asima K., Sanela, Ksenija, Jasmina, Dina itd. Svim dosadasnjim saradnicima izrazavaju veliku zahvalnost, a kako je navedeno na web sajtu wwww.valterdetroit.com oni koji zele mogu ucestvovati u muzickom stvaralastvu  Valter-a, i to uz sljedece minimalne uslove: “…da zive u Detroitu (ili bližoj okolini) i moraju biti u stanju najmanje jednom sedmično dolaziti na probe; moraju znati dobro pop-rock scenu sa prostora bivše nam drzave (kako staru, tako i novu);  trebaju ostaviti ego, politiku, nacionalnost  i ostale lične nesigurnosti kod kuće – za to nema mjesta u Valteru….”

Uskoro promotivna turneja po Americi I Kanadi
Na konstataciju da ih se sjecamo sa Krajiski teferica u Americi, Haris s osmjehom kaze: – “S obzirom da smo ja I Elvis Krajisnici, ucestvovali smo na nekim od Krajiskih Teferica. Nastupali smo na 2. Krajiskom Tefericu u Waterloo sa svojom tadasnjom grupom “Nives”,  kao i na 5. Krajiskom Tefericu u Detroitu.  Pri zavrsetku snimanja novog  albuma, planiramo napraviti jednu promotivnu mini turneju I predstaviti se publici po vecim gradovima u Americi i Kanadi gdje zive nasi zemljaci – Detroit, Grand Rapids, Chicago, Waterloo, St. Louis, Cleveland, Toronto. Sami smo svoj menadzment, zajednicki planiramo I realiziramo projekte.”
Na konstantaciju, da iako je Valter pop rock grupa, vasi fanovi se hvale da odlicno svirate I pjevate pojedine sevdalinke kao naprimjer pjesmu “Moj dilbere kud se seces…” Haris odgovara: – “Da, mi sviramo, pisemo, skladamo neku vrstu pop rocka, a povremeno u nas repertoar znamo uvrstiti poneku lijepu sevdalinku. Zelio bih samo napomenuti da ovo sto radimo, mi radimo iz ljubavi i prvenstveni cilj nam je napraviti kvalitetan album. Pjesma Precica do sna je dovoljan pokazatelj da se generalnoj publici nasa muzika svidja i da imamo potencijala.”
Clanovima grupe Valter iz Detroita zelimo mnogo uspjeha u muzickom stvaralastvu  na nasem jeziku po vjetrovitom americkom kontinentu, te da ih vidimo I cujemo na promocijama njihovi  singl I albuma sa novim pjesmama koje ce osvjeziti muzicku scenu za omladinu. A bogami I starijim generacijama vratiti sjecanja na prozivljene mladalacke dane, ne tako davno ispracene, kada se uz slicnu muziku pjevalo, zivjelo I uzivalo.

“Valter brani Sarajevo”, nove tv serije
Ne vezano za temu i ime americko-bosanske detroitske pop rock grupe “Valter”, procita danas zanimljivu informaciju u Balkan link novinama, koje se na nasem jeziku stampaju u Atlanta Georgia: “ …U Novom Pazaru ovog ljeta se vrsi snimanje novih filmski serija “Valter brani Sarajevo”, sa glumcima iz Beograda, Sarajeva, Zagreba. Kineski producentski tim koji financira novi projekt Valter-a, namjerava da snimi cak 30 epizoda serije, koja je I dalje veoma popularna u najmnogoljudnijoj naciji na svijetu Kini, ako se uzme u obzir cinjenica da se vec 38 godina prikazuje redovno u okviru novogodisnjeg programa. Prema nekim podacima originalni film “Valter brani Sarajevo”, koji je sniman u Sarajevu 1972. godine, u Kini je pogledalo cak 11 milijardi gledaoca, sto ga cini ubjedljivo najgledanijim filmom svih vremena.

 

Izet Dizdarevic,  [email protected]

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:40

Facebook komentari

Back to top