Velika Kladuša: Upriličena završna konferencija i dodjela certifikata učesnicima projekta “Košnica”

Home

Velika Kladuša: Upriličena završna konferencija i dodjela certifikata učesnicima projekta “Košnica”


Na konferenciji koja je nosila naziv „Predstavljanje rezultata projekta „Košnica“- jačanje mladih liderki u omladinskim organizacijama“, preko 180 djevojaka iz 12 odabranih bh. općina, među kojima je bilo i 17 djevojaka iz Velike Kladuše, koje su uspješno prošle Program obuke projekta Košnica, dobile su cetifikate o završenom programu obuke.

Na centralnoj svečanosti koja je održana u utorak, 29. novembra, u multifunkcionalnoj Sali Općine Ilidža, pored svečane dodjele certifikata učesnicama, predstavljeni su ostvareni rezultati i postignuti ciljevi ovog projekta na osnaživanju mladih djevojaka i jačanju njihove uloge aktivnih učesnika u društvenim zbivanjima, te doprinos projekta boljem povezivanju različitih aktera koji se bave gender pitanjima i pitanjima mladih u Bosni i Hercegovini.

Prezentaciju rezultata projekta „Košnica“ održali su Nejra Kadić, projektna koordinatorica, i predstavnice učesnica projekta. Prisutnima su se obratili Jasmin Bešić u ime Udruženja „KULT“ i Dario Vinš, iz Udruženja „BH Expert“, Aida Lušničkić, pomoćnica načelnika Ilidže za obrazovanje, kulturu, sport i informiranje, te Sadeta Škaljić, pomoćnica ministra Ministarstva pravde BiH.

Djevojke su kroz dvije godine, koliko je trajao projekat, putem obuke odradile veliki broj interaktivnih radionica i praktičnih aktivnosti koje su bile tematski međusobno povezane, a odnosile su se na osam modula: volonterstvo i građanski aktivizam, rodno osvještavanje, timski rad, liderstvo i lobiranje, odnosi sa javnošću, omladinski rad i politika prema mladima, organizacijsko i projektno upravljanje, ljudska i ženska prava i demokratija, i samoosnaživanje. Koordinatorica projekta „Košnica“ za Općinu Velika Kladuša i predsjednica Demokratske organizacije mladih Velika Kladuša Jasmina Keserović.

Šta su naučile tokom obuke i kakva iskustva i spoznaje su stekle pitali smo polaznice obuke Hanku Didović i Vanesu Mujakić.

Ovom prilikom posthumno je dodijeljen certifikat prije godinu dana preminuloj Emini Dautović, polaznici projekta iz Velike Kladuše.

DOM Velika Kladuša je bila partner na projektu „Košnica“ sa Općinom Velika Kladuša i Institutom za razvoj mladih „KULT“ Ilidža za područje velikokladuške općine, a isti su pokrenuli i implementirali širom BiH Institut za razvoj mladih „KULT“ i Udruženje „BH Expert“ (BHXP), kojeg je finansijski u potpunosti podržao UN WOMEN (Agencija Ujedinjenih naroda za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena).

Svih sedamnaest kladuških djevojaka koje su uspješno prošle Program obuke projekta „Košnica“, ovom prilikom su se zahvalile općinskom načelniku Admilu Mulaliću, koji im je bio podrška od samog početka. Riječi zahvale uputili su i Radiju Velika Kladuša i Krajiškim nezavisnim sedmičnim novinama ReprezenT na praćenju svih aktivnosti i informiranju javnosti.

rvk

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 02:09

Facebook komentari

Back to top