VELIKA KLADUŠA: Usvojena inicijativa za opoziv načelnika Edina Behrića! VIDEO

Home

VELIKA KLADUŠA: Usvojena inicijativa za opoziv načelnika Edina Behrića! VIDEO

Inicijativa za pokretanje postupka opoziva načelnika općine Velika kladuša, Edina Behrića usvojena je većinom glasova na 25. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Velika Kladuša koja je održana danas.

Nakon gotovo tri sata rasprave za usvajanje Inicijative glasalo je 15 vijećnika, dok je 10 vijećnika bilo suzdržano.

Za smjenu načelnika Behrića glasalo je 11 vijećnika Laburističke stranke BiH, 2 vijećnika Kladuške stranke privrednog prosperiteta, jedan vijećnik Socijaldemokratske partije i nezavisni vijećnik Kasim Golubović. Suzdržani su bili vijećnici SDA, DNZ BiH, mješovitog kluba A SDA i nezavisna vijećnica, te vijećnici iz Nezavisnog kluba vijećnika. Vijećnici koji su podnijeli Inicijativu traže smjenu Behrića zbog, kako se navodi u usvojenoj Inicijativi, neprovođenje Zaključaka Općinsko vijeća, zatim radi opstrukcije i blokade Općinskog vijeća, te radi nefunkcionisanja Općinskog organa uprave.

Prilikom glasanja o Inicijativi, vijećnici iz stranaka koji su bili suzdržani, kao razlog ovakvog glasanja je taj da oni nisu učestvovali u izboru načelnika, te stoga neće ni učestvovati u njegovoj smjeni. Isto tako, jedan od razloga je, kako navode, i taj što će provedba o opozivu i glasanju o nepovjerenju Oćinskom načelniku dodatno opteretiti Općinski budžet. Nakon usvajanja Inicijative, Općinsko vijeće dužno je da u roku od 30 dana pokrene postupak opoziva načelnika, odnosno donese Odluko o raspisivanju referenduma. Odlukom će biti definisan datum održavanja referenduma na kojem će građani tajnim glasanjem, glasati jesu li za ili protiv opoziva. Mandat načelnika prestaje u koliko natpolovična većina građana koji budu glasali, se izjasne da su za opoziv načelnika Behrića.

RVK

Objavito: Čet, 05/28/2015 - 19:06

Facebook komentari

Back to top