Zemlja najbogatijih punica i svastika

Home

Zemlja najbogatijih punica i svastika


Sjećam se početka invazije Iraka na Kuvajt koja je ubrzo bila uzrokom američke intervencije i početak kraja Sadama Huseina.

I kad je Sadam Husein sa strašnom vojskom pregazio Kuvajt, cio svijet se zgražao nad snimcima CNN-a, a ja sam pročitao u slovenskom dnevnom časopisu Delu naslov, koji me i dan danas natjera na grohotan smijeh: – Zeleni Slovenije uputili su oštar protest Sadamu Huseinu!

Husein do tad sigurno nije čuo ni za Sloveniju, a za njezine Zelene nije vjerovatno čuo ni do onog kobnog Bajrama, kad mu je dželat nataknuo omču oko vrata. Meni je upravo jedan događaj od prije dva dana toliko ličio na ovaj da sad neznam kojem bih se više smijao. Naime, prije dva dana u Beogradu je Milorad Dodik nekako iskamčio sliku sa Vladimirom Putinom, a njegovi mediji su odmah objavili : -Dodik i Putin o jačoj saradnji RS i Rusije!

Zar nije smješno kad neko ko je tako mali i beznačajan umisli da je velik?

Zeleni Slovenije su tad na svjetskoj političkoj sceni imali veću ulogu nego što je ima danas Milorad Dodik, ali se grmalj iz Laktaša. Ruskih  šapa su se jedva rješile neke evropske zemlje i mnoge koje su bile sa njom u federaciji. Svima je još uvjek taj period “suživota” sa Rusijom noćna mora, a Dodik se iskleberio na iskamčenoj fotografiji kao da je dobio sedmicu na lotu.

Iako je tako mali i beznačajan na globalnom planu, nama u BiH on može praviti svakakve probleme, jer nema nikog da mu se suprostavi. On ima stopostotnu kontrolu skoro nad polovinom teritorije, a sa druge strane korumpirane i nesposobne političare kakvi se ne mogu naći ni u afričkim banana državama. Zato nama može i izgledati da je Putin uzeo Dodika za ravnopravnog sagovornika, a ne da ga je za to Boris Tadić molio na koljenima, kako bi izgledalo da njihov velikosrpski projekat ima ozbiljnu zaleđinu.

Svi znamo kako su Rusi “branili” Srbe od NATO udara! Nisu čak stisnuli petlju i uložili veto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Dodiku pomoć braće Rusa neće ni trebati, jer ga nema ko ugroziti, ali je on sigurno bio jako sretan zbog slike sa baćuškom, koji trenutno lovi u mutnom na daleko većem Libijskom konfliktu “tražeći” obustavu napada savezničkih aviona.

Kad vć spominjem Libiju, moram reći da ni u kojem slučaju ne pravdam Muamera Gadafija, ali je bombardovanje Libije od strane nekoliko evropskih zemalja i SAD-a toliko providno, da ne trebaju mišljenja političkih analitičara. Kako bi razumio šta se tamo dešava dovoljno je poslušati razgovore dokonih trgovaca na pijaci, kakvo sam čuo neki dan, kad jedan od njih objašnjava:

-To ti je kao da ti lopov traži da mu otvoriš kapije svog imanja, pa ako budeš dobar i pokažeš mu gdje držiš uštekanu lovu i zlato, on će ti od toga dati procenat. Takav ultimatum su postavili Gadafiju, a on bio budala pa nije skontao da su lopovi mnogo brojniji i jači. To je to, garantujem vam, mlatarao je rukama govornik.

Događaje u Libiji i na mnogo važnijim kriznim žarištima koriste vlasti zemlje Srbije, koja je ovih dana sjednicu svoje vlade održala u Banjaluci, zajedno sa vladom genocidne tvorevine. Iako se vlasti Srbije na čelu sa predsjednikom Tadićem kunu u cjelovitu BiH, nije im palo na pamet da takvu ponudu pošalju vladi Bosne i Hercegovine. Sjednicu vlade izvan svoje zemlje nije dosad održala nijedna zemlja u historiji, pa su je iz tog razloga  mogli i nazvati historijskom. Historijska je i po tome što se otvoreno miješa u unutrašnje stvari susjedne zemlje, a takođe po tome da nije bilo nikakve reakcije političkih predstavnika te hude zemlje, koja je slučajno naša, jedna i jedina!

U moru zaista loših vijesti koje izazivaju nemoćan bijes, mogli smo pročiatti jednu dobru. Naša je domovina zemlja najbogatijih punica i svastika! Kad organi gonjenja dokažu da je neki političar prisvojio naše novce i stave privremenu mjeru raspolaganja tom imovinom, on to mirno prebaci na punicu ili svastiku i smije se tužiocima u lice, jer nema zakona koji mu to zabranjuje.

I dok su se naši zabavili time kako zbrinuti svoju i ženinu rodbinu, Dodik pomjera granice i crta nove. Osim što uz pomoć Srbije progoni bh patriote širom svijeta, neki dan je najavio da će početi hapsiti organizatore otpora u BiH i već su se pojavili spiskovi. Na spisku, naravno, nema onih koji trenutno obnašaju dužnosti političara, pa ni ovi nemaju razloga da reagiraju na spisak. Ionako im ovih tri i po hiljade patriota samo smeta da u miru pljačkaju i opljačkano prepisuju na svastike.

Zato neće biti nikome čudno kad Dodik zaista počne hapsiti, ali mnoge čudi šta čekaju ti patrioti sa spiskova i dokazani borci, koji su bili u daleko težem položaju kad su se prije dvadeset godina suprostavili istom neprijatelju.

Muhamed Mahmutovic / bosnjaci.net

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:45

Facebook komentari

Back to top