Beograd: Članovi UG "Ja, Josip Broz Tito" Cazin posjetili Kuću cvijeća

Članovi Udruženja „Ja, Josip Broz Tito“ iz Cazina posjetili su jučer Kuću cvijeća u Beogradu, gdje su povodom 38. godišnjice smrti Josipa Broza Tita položili vijenac na njegov grob.

Povodom godišnjice smrti Josipa Broza Tita u Beogradu su boravili i mnogi političari sa područja bivše Jugoslavije, kao i predstavnici javnog, kulturnog, civilnog i političkog života iz cijelog regiona.

Kroz Kuću cvijeća je prema procjenama ljudi iz muzeja Jugoslavije do sada prošlo više od 20 miliona ljudi.

Josip Broz Tito bio je dugogodišnji predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih. Od Titove smrti prošlo je 38 godina, ali mnogi građani bivše SFRJ i dalje obilaze njegov grob u Kući cvijeća na Dedinju, u Beogradu, gdje je prije pet godina sahranjena i njegova supruga Jovanka.

Tokom Drugog svjetskog rata bio je vođa jugoslavenskih partizana, koji se često smatraju najefikasnijim pokretom otpora u okupiranim dijelovima Europe.

U unutrašnjoj politici ostavio je uređenje koje se na kraju pokazalo kao neodrživo za funkcionisanje SFRJ, poput Ustava iz 1974. godine, koji je praktično razvlastio državu na račun republika.

U nastavku donosimo nekoliko fotografija posjete udruženja „Ja, Josip Broz Tito“ Kući cvijeća.