Čolaković i Smajkić odgovorili IZ u Mostaru: Islamski centar nije smio biti ugašen

Salih ef. Čolaković, osnivač Islamskog kulturnog centra kojeg je ugasila Islamska zajednica u Mostaru, odgovorio je na optužbe i iznio svoje viđenje problema, a u svemu ga i podržao i bivši muftija Seid ef. Smajkić.

Efendija Čolaković je na početku kazao kako je prije četiri dana na konferenciji za medije predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Mostar predstavljen kao uzurpator vakufske imovine.
"Pozivam ih da odgovore javnosti da li smo uzurpatori vakufske imovine zato što smo za odbranu ove zemlje i Armiju BiH dali 660 hiljada KM, za ranjenike i invalide 160 hiljada, za Karađozbegovu medresu 600 hiljada. Pune tri početne godine rada medrese isključivo je finansirao Islamski kulturni centar, a i Dino ef. Maksumić bio je jedan od tih učenika. Pitanje je gdje bi on bio danas da nije bilo Islamskog kulturnog centra i njegove pomoći", izjavio je Čolaković. 

Oduzeta štamparija



Čolaković je kazao kako je sad već ugašeni Islamski kulturni centar u razne kulturne, vjerske i humanitarne projekte uložio blizu 3,38 miliona KM donatorskih sredstava, a uz to je i pokrenuo izdavačku djelatnost, kupio štampariju u Njemačkoj i transportovao je u Mostar. 

"Ovu štampariju osnivač je oduzeo, bolje reći opljačkao Islamskom kulturnom centru koji je zbog toga prestao izdavati svoje časopise Evlad i Kabes te je onemogućen u svojim izdavačkim djelatnostima, čime je, ne samo Islamskom kulturnom centru, nego i kulturnom životu u BiH, nanesena ogromna šteta. Zbog toga je osnivač tužen i taj proces još nije završen. Možda je osnivač i zbog toga uložio tolike napore da ugasi ustanovu Islamskog kulturnog centra. Međutim, gospoda Ramiz Jelovac i Dino ef. Maksumić, kao što ste vidjeli, ni riječi nisu rekli o ovom slučaju", izjavio je efendija Čolaković. 

Čolaković je kazao kako njemu ne trebaju lekcije o vakufskoj imovini, kako ona ne pripada pojedincima pa čak ni institucijama, jer je vakuf stariji od svake institucije i služi potrebama i interesima stanovnika u nekom mjestu. 
 

Foto: R. D./Klix.ba


"Zar Dino ef. Maksumić ne vidi kako gospodin Ramiz Jelovac upravlja vakufskom imovinom u Mostaru, kako nenormalno podiže kiriju građanima koji to ne mogu izdržati pa odustaju i vakufski prostori po Mostaru sve više ostaju prazni. Zar ne vidi kako se na kostima muslimana prave objekti u kojima se prodaje ono što šerijatski nije dozvoljeno, zar ne vidi kako se u vakufskim prostorima konzumira ono što šerijatski nije dozvoljeno, zar ne vidi repetitor na munari jedne od najstarijih mostarskih džamija, da li je ta munara sagrađena za repetitor ili za ezan", zapitao se efendija. 
 

Vratite uložena sredstva



Čolaković je kazao kako Islamski kulturni centar nikad i nije trebalo ugasiti, kako je to urađeno dezinformisanjem reisa Kavazovića koji je onda to naredio Kantonalnom sudu u Mostaru. Kazao je kako se slično željelo uraditi i s direktorom Vakufske direkcije, ali da on nije nasjeo na to, nego je predložio da se potpiše ugovor o plaćanju kirije za korištenje Sultan-Selimova mesdžida, na što Jelovac nije pristao. 

"Želim naglasiti da smo u sve objekte ušli odlukom osnivača te ih dobili na neodređeno vrijeme. Ramiz Jelovac je veoma brzo, kada je primijetio da bismo mi tu nešto mogli i zaraditi, odmah stornirao prethodnu odluku i tražio da napustimo objekat. Naravno, nije nam nikada bilo ni na kraj pameti jer je prva odluka bila neograničenog karaktera... Bio sam sasvim decidan i jasan, neka osnivač vrati Islamskom kulturnom centru uložena sredstva, shodno odluci Kantonalnog suda, i mi ćemo se odmah povući iz tih prostora", izjavio je Čolaković. 

Kazao je i kako Sultan-Selimov mesdžid na Starom mostu nikada i nije bio vakuf, nego državna imovina u kompleksu Starog mosta, Kula i stare jezgre grada, te kako nije istina da Centar nije podnosio izvještaje Islamskoj zajednici. 
 

Sultan Selimov mesdžid na Starom mostu (Foto: R. D./Klix.ba)

"Napominjem da smo ja, ovaj čovjek, Seid ef. Smajkić i rahmetli Selim ef. Jelovac još davno uvakufili sebe i svoje živote i s ljudima, koji su sada većinom pod zemljom, branili islam na ovim prostorima. Želim naglasiti da za vraćanje vakufske imovine, nakon agresije na BiH, nije zaslužan niko od sadašnjeg rukovodstva Islamske zajednice u Mostaru, nego isključivo ovaj čovjek, muftija Seid ef. Smajkić koji sada ovdje sjedi i šuti pa ja ovo moram reći", zaključio je Čolaković. 
 

Unose razdor



Seid ef. Smajkić, penzionisani mostarski muftija, podržao je Čolakovića te kazao kako je on jedan od osnivača centra i zato ima prava govoriti o njegovoj sudbini.

"Od vatrenog zagovarača Islamskog centra Jelovac se izrodio u nekog ko je uporno nastojao forsirati gašenje centra, sve kao neki svoj hir koji nije bio u skaldu s nastojanjima Islamske zajednice. Jelovac se u svemu tome ponaša bahato, drsko, nasilnički i naravno nema otpora unutar Islamske zajednice", izjavio je Smajkić.

Smajkić je optužio Jelovca, koji je predsjednik Medžlisa, da je preuzeo prerogative i glavnog imama i muftije. Njegov posao kao predsjednika Medžlisa IZ Mostar je da se bavi finasijama, upravnim i pravnim postupcima, dok mu je duhovna sfera van domašaja, u koju se on, kako tvrdi Smajkić, dobrano ugurao. 

"On unosi razdor u Islamsku zajednicu, gdje smo mi bili kompaktni, homogena i u ratu igrali značajnu ulogu u odbrani, bili glavni faktor homogeniziranja Bošnjaka, glavna podrška uspostavi Armije RBiH. On je od jedne respektabilne zajednice napravio jednu marginalnu, koja nema neki značaj, i bit će teško da se afirmiše u ono što je bila. Ovo sad radi radi samoreklama i popravljanja srozanog imidža, što mu treba da se ponovo pojavi kao markatna ličnost koja navodno štiti Vakuf unutar struktura IZ i treba da izbaci Saliha ef. Čolakovića koji je jedini stub odbrane i može mu se suprotstaviti. Žao mi je imama što su došli u poziciju u kojoj se njihov glas ništa ne računa", izjavio je Smajkić.