Čović: Neću se baviti protukandidatima već hrvatskim narodom i BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je medijima da je Predsjedništvo HDZ-a BiH na današnjoj sjednici odlučilo da on bude kandidat HDZ-a za člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je medijima da je Predsjedništvo HDZ-a BiH na današnjoj sjednici odlučilo da on bude kandidat HDZ-a za člana Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da je na sjednici bilo govora o aktivnostima vezanim za izbore BiH kao i izrada lista. On je rekao da je prva faza preliminarnog dostavljanja podatak završena te da će se u skorije vrijeme sastati s članicama HNS-a. 

"Dogovorili smo da moja malenkost opet bude kandidat na izborima za člana Predsjedništva BiH. Hvala kolegama na tom. Očekujem da HDZ u narednim mjesecima osigura da legitimni predstavnici budu na svim nivoima vlasti. Vjerujem da smo na to spremni", rekao je Čović. 

Predsjednik HDZ-a rekao je da ne zna ko će svi biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz rea hrvatskog naroda. Istakao je da on ne razmišlja ko će mu biti protukandidat, ali da očekuje kako će se šest ili osam osoba kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

"Sarajevske stranke predložile su dva ili tri kandidata. To je potpuno druga stranačka baza. To neće opterećivati našu kampanju. S te strane, nećemo se baviti drugim već prije svega hrvatskim narodom i BiH", kazao je Čović. 

Čović je rekao da u BiH ne postoji parlamentarna većina i da su predstavnici EU jasno kazali da je BiH ostao samo jedan detalj za kandidatski status, a to je izmjena Izbornog zakona BiH. 

"Još uvijek se analizira da ćemo idući mjesec dobiti MAP. Procjenjuje se da li je to bolje da dobijemo prije izbora ili poslije. To je završena priča, mi smo u MAP-u. Samo je pitanja datuma", rekao je Čović. 

Predsjednik HDZ-a BiH najavio je da će napraviti "Bijelu knjigu" o aktivnostima HDZ-ovih funkcionera te da će ta analiza biti jako kritična.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH koje je održano u Vitezu, dominirale su aktualne teme, te se raspravljalo o političkoj situaciji, vođenim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona kao i razgovorima sa Venecijanskom komisijom. 

Razgovarano je i osnovnim smjernicama, programu i porukama HDZ-a BiH, koje će biti u kampanji te je zaključeno kako izbore treba dobiti, jer nitko ništa kao ni dosad neće dati hrvatskom narodu, ako se sami ne izborimo za to. Sudjelovanje u vlasti jedini je način osiguranja institucionalne jednakopravnosti kako bi sami sebi birali legitimne hrvatske predstavnike.

Predsjedništvo je i danas potvrdilo i naglasilo kako se HDZ BiH zalagao i zalaže za implementaciju presude Ustavnog suda BiH, bez obzira na različita tumačenja političkih stranaka, presuda Ustavnog suda BiH govori o legitimnom predstavljanju i ona se mora provesti.