Čović o migrantskoj krizi: Sigurnosna situacija je nadležnost kantona, sve drugo je nevažeće

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je danas sastanak o sigurnosnoj situaciji po kantonima, s predsjednicima kantonalnih Vlada koji su imenovani na prijedlog HDZ-a BiH, kantonalnim ministrima MUP-a i ravnateljima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Povodom prošlosedmičnih događanja i nastale situacije oko pitanja migracija i izbjeglica koji su smješteni u Izbjeglički centar Salakovac, a i sva druga pitanja koja se vežu uz ovaj problem, razmatrani su danas na sastanku. 

Prisutni dužnosnici su se obvezali na koordinaciju i zajedničko djelovanje u skladu sa zakonima i Ustavu, kako bi se ovim procesima upravljalo na najbolji mogući način.

"Sigurnosna situacija na području svakog kantona je isključivo kantonalna nadležnost u skladu sa važećim zakonima, uz maksimalno uvažavanje propisa i zakona o ljudskim pravima, jedan je od zaključaka sastanka. Svaki nezakoniti postupak, bez obzira ko ga dogovarao, ne može biti važeći bez saglasnost kantonalnih i gradskih vlasti. Problem ilegalnih imigranata potrebno je riješiti na razini države Bosne i Hercegovine uz apsolutnu koordinaciju i svih državnih, entitetskih, županijskih i lokalnih tijela vlasti", istaknuto je na sastanku.

Sa sastanka je upućen poziv nadležnim institucijama da jasno i nedvosmisleno osude nezakonito i neustavno djelovanje, te da se prema ovom osjetljivom pitanju djeluje zajednički, operativno i koordinirajuće.