Heftičnjak: Čović od Dodika za mehr tražio treći entitet

heft95

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

RTS ‘vjenčao’ lidere HDZ i SNSD-a, Čoviću dodali prezime Dodik

Ništa bolje ne oslikava političke odnose kao fotografija na kojoj je šef HDZ-a potpisan ''Dragan Čović Dodik'', a koju je objavio entitetski javni servis susjedne Republike Srbije – RTS. ''Vjenčanje'' dvojice razbijača države Bosne i Hercegovine je naprosto politička činjenica i ova naizgled obična greška je zbog toga i postala viralna. Sve su glasnije i češće tvrdnje, a naročito opozicije u RS-u da Čović i Dodik imaju iste interese kada je riječ o podjelama unutar BiH.

Mnogi korisnici društvenih mreža ponovo dijele ovaj propust RTS-a na šaljiv način, a najćešći su bili oni da su mnogi znali za "brak lidera HDZ-a i SNSD-a koji i dalje traje". Ovaj politički brak je održiv samo zato što su pronašli zajedničkog protivnika, a to su Bošnjaci, ali i država Bosna i Hercegovina. Nema sumnje da je u mehr Čović od Dodika tražio treći entitet, ali tu se srećom ne pita njegov politički supružnik, nego građani Bosne i Hercegovine i naši međunarodni partneri. Čović i Dodik mogu se vjenčati i 100 puta, ali Bosna i Hercegovina će pobijediti i njihov ''brak'' počiva na dezintegraciji i koristoljublju na račun trećeg.

 

Nelson: Ovo je izuzetna prilika da vojska SAD radi na spremnosti s Oružanim snagama BiH

Važna poruka ove sedmice – Sjedinjene Američke Države su poslale svoje vojnike na tlo Bosne i Hercegovine, pa je zaista bilo lijepo vidjeti kada su američki vojnici sletjeli na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Ovo se sve dešava povodom vojne vježbe "Brzi odgovor 2021", a koja će biti održana na poligonima Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave. Vježba, u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika, biti će održana od 17. maja do 2. juna. Povodom toga se oglasila i Ambasada SAD na Twitteru. – Američki vojnici, koji učestvuju u "Brzom odgovoru 21", najvećoj ikad vojnoj vježbi između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, stigli su danas u BiH. Američki ambasador u BiH Erik Nelson, zajedno s delegacijama Ministarstva odbrane BiH i Oružanim snagama BiH, dočekao je vojnike američke vojske na sarajevskom aerodromu, koji su stigli povodom vježbe "Brzi odgovor 2021".

Tom prilikom poručio je, između ostalog, da su Sjedinjene Američke Države zahvalne na učešću Bosne i Hercegovine u ovoj vježbi.

- SAD nastavljaju da podržavaju mir i stabilnost u BiH. Ovo je izuzetna prilika za vojnu vježbu, gdje će vojska SAD raditi zajedno s Oružanim snagama BiH na spremnosti – kazao je Nelson.

 

Dijaspora se vraća iz domovine, na izlazu iz BiH već formirane duge kolone

Život se vraća u normalu. Na graničnim prelazima Izačić, Velika Kladuša, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone vozila na izlazu iz BiH. Riječ je uglavnom o građanima iz dijaspore koji su Bajram provodili u domovini pa se posljednjeg dana produženog vikenda vraćaju kućama. Prava gužva je i na cesti između Sarajeva i Mostara, naime u toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic – Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja. I tu se dešava pravi saobraćajni kolaps kada se većina vraća u Sarajevo nedjeljom poslijepodne. No, ono što je važno bilo vidjeti tokom ovih bajramskih praznika jest da je dosta naših Krajišnika došlo u rodni kraj, da pandemija jenjava i da se život koliko toliko vraća u normalno stanje.

 

Prepuna gradska džamija u Cazinu na Bajram namazu

Ove sedmice je, nakon mjeseca posta, klanjan Bajram namaz u džamijama širom BiH. Prepuna je i gradska džamija u Cazinu bila. Vjernici su posebno sretni, nakon mjeseci izolacije i restrikcija, imali priliku obaviti namaz i bajramovati se. Dani Bajrama su protekli u lijepom raspoloženju i porodičnim okupljanjima. Bajram jeste prilika da se okupi rodbina, da se preispita vlastita uloga u zajednici. Vjernicima je vrlo važno ostati dosljedan i nakon Ramazana, nakon posta i praksi dokazati sve ono što izražavaju i kroz manifestaciju. U Krajini je bilo posebno živo jer je dosta naših ljudi došlo iz inostranstva da ovdje provede Bajram, što veseli. 

 

Skandalozno: Izraelski premijer objavio zastavu BiH i zahvalio se na podršci

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se na društvenim mrežama zahvalio državama na podršci Izraelu zbog posljednjih sukoba sa Hamasom, a među zastavama koje je objavio se našla i Bosna i Hercegovina, što je u najmanju ruku skandalozno, budući da BiH nije podržala Izrael u najnovijem sukobu.

On se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Brazilu, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama, a kada je riječ o regionu osim zastave Bosne i Hercegovine, tu je i zastava Albanije, Slovenije i Sjeverne Makedonije. No, podrška u vidu projekcije zastave jeste poslata iz Banje Luke i Trebinja. U administrativnom centru Banje Luke, odnosno Palati Republike Srpske projektovane su izraelske boje, međutim iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine poslata je podrška Palestini. Netanyahu je uz zastave napisao je: "Hvala vam što ste odlučno stali uz Izrael i podržali naše pravo na samoobranu od terorističkih napada". Bosna i Hercegovina ne podržava napade na nevine Palestince i to je javno izjavio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

 

Odbojkašice BiH se prvi put u historiji plasirale na Evropsko prvenstvo!

Naši sportaši nižu uspjeh za uspjehom. Nakon rukometaša, košarkašica i košarkaša, plasman na Evropsko prvenstvo po prvi puta u historiju su izborile i odbojkašice Bosne i Hercegovine. Naše odbojkašice su osvojile drugo mjesto u kvalifikacijskoj grupi F. Iz pet dosadašnjih odigranih susreta naše odbojkašice su zabilježile tri pobjede uz set-razliku +4 i kolo prije kraja se plasirale na smotru najboljih evropskih ekipa. Izabranice Stevana Ljubičića savladale Latviju rezultatom 3:0 u setovima i na taj način kolo prije kraja osigurale plasman na Evropsko prvenstvo. Naše reprezentativke su bile nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo i prije dvije godine, no u posljednjem kolu u direktnom dvoboju za prolazak dalje su izgubile od Rumunije sa 3:2. Evropsko prvenstvo će se ove godine od 18. augusta do 4. septembra održati u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Uz našu selekciju i četiri domaćina na njemu će nastupiti i Turska, Italija, Poljska, Nizozemska, Njemačka, Rusija, Belgija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Švicarska, Švedska, Ukrajina, Grčka, Španija, Slovačka, Finska, Mađarska, Francuska i Češka. Bravo, cure!