Čović: Od FBiH žele napraviti bošnjački entitet

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak kako bi realizacija prijedloga SDA, SDP, SBB i DF o ukidanju Doma naroda vodila stvaranju bošnjačkog entiteta u Federaciji BiH, jednako kao što je to danas Republika Srpska za Srbe.

"Ako bi se željele praviti paralele s Republikom Srpskom na način kako je to istaknuto, onda je jasno da bošnjačke stranke šalju jasnu poruku da od Federacije BiH žele napraviti bošnjački entitet", rekao je Čović u Mostaru.

Pri tom je "pozdravio" postizanje konsenzusa između "vodećih bošnjačkih stranaka" Stranke demokratske akcije (SDA), SDP-a BiH, Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, dodajući da su konačno javno rekli na što godinama upozoravaju hrvatske stranke.

Rekao je kako ovi prijedlozi udaljavaju BiH od mogućnosti dogovora o izmjeni Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda Federacije BiH.

"Ovi prijedlozi vode do toga da ne možemo u predstojećih mjesec dana doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo parlamentarnoj većini, ali i sva tri naroda", rekao je Čović.

Početkom maja CIK je trebao bi donijeti odluku o raspisivanju izbora, no u međuvremenu teško će doći do izmjena Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je osporio odredbe po kojima je bilo moguće iz Bosansko-podrinjskog kantona izabrati jednog hrvatskog izaslanika za Dom naroda iako tamo žive 24 Hrvata, jednako kao i Posavskog kantona u kojem živi 36.000 Hrvata. Razlika u vrijednosti glasa u ovom slučaju je 1.400 puta.

Čović je najavio da će slijedeće sedmice Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke dati jasan odgovor.

"Vjerujem da ćemo mi unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH imati jasan konsenzus o ključnim pitanjima. Bilo kakav reciprocitet uvoditi između Federacije BiH i Republike Srpske ne može se provoditi na ovaj način kroz izborno zakonodavstvo. Ako se bude govorilo o promjeni ustava, onda mi imamo prijedlog o četiri federalna jedinice", istakao je Čović.