Čović: Protesti u Neumu opravdani, mjesecima vlada opća blokada

Home

Čović: Protesti u Neumu opravdani, mjesecima vlada opća blokada


Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović primio je u svom mostarskom kabinetu ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivantsova.

Na sastanku je bilo govora o odnosima između dvije zemlje, a poslije sastanka Čović je za medije prokomentirao aktualna politička dešavanja i zemlji.

Čović je na početku iskazao zadovoljstvo jučerašnji odlukama Ustavnog suda, kazavši da su očekivane te da sada trebaju uslijediti planirane izmjene Izbornog zakona kako bi se u miru mogli posvetiti reformskim procesima, a ne baviti se izbornom kampanjom godinu i po prije izbora.

Kazao je i da ne vjeruje da će se oko toga koplja lomiti na Zasupničkom domu, jer ako se prijedlog dobro pripremi, da će se doći do rješenja.

Dragan Čović prokomentarisao je i današnju blokadu Neuma, kazavši da je nedavno prolazio kroz Neum te da apsolutno razumije sve građane ovog mjesta.

"Nezamislivo je da u gradu gdje imate hiljade i hiljade gostiju, inače je pritisak na Jadran zadnjih godina izražen, ove godine kažu i 20 posto rasta, zamislite da svaki taj autobus mora proći kroz Neum, kako se osjećaju žitelji Neuma. Obzirom da su granice jako blizu, četiri pet mjeseci je onda opća blokada. Mi ćemo s jedne strane ubrzati sve ove naše procedure oko gradnje brze ceste Stolac – Neum, ali to je nešto dugoročno jer će se graditi četiti ili pet godina, pored toga moramo naći sistem da se osigura i sigurnost u prometu, da apsolutno izbjegnemo bilo kakve nezakonite radnje preko tih granica, ali da olakšamo žiteljima Neuma i njihovim gostima kretanje", kazao je Čović.

Čović je prokomentarisao i zajednički sastanaka Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske koji se danas održava u Sarajevu kazavši da se ovaj sastanak već dugo čeka, tražilo se pravo vrijeme za njega.

"Želilo se pripremiti što je više moguće sporazuma koji se ovom prilikom mogu potpisati da se pokaže jedan životno vezani partnerski odnos Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ne samo zbog Hrvata koji žive ovdje, već i zbog hiljadu kilometara granice. Ako nam je glavni strateški cilj euro-atlantske integacija, onda je Hrvatska logičan partner. Mislim da mi još ni izbiliza nismo iskoristili sve mogućnosti saradnje prije svega u privredi", kazao je Čović.

Čović smatra da se samo na zajedničkim projektima ove dvije zemlje može otvoriti nekoliko desetina hiljada radnih mjesta. Bosna i Hercegovina treba biti dinamičnija u tim procesima, ali i hrvatski interes treba biti prepoznat.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Pet, 07/07/2017 - 13:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top