Čović: S Dodikom imam isti stav

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je u utorak u Mostaru kako HNS ostaje do kraja jedinstven u tome da zaštiti poziciju hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog i jednakopravnog naroda, poručivši pri tome kako je izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u ime hrvatskog naroda, neustavan, nezakonit, nelegalan i nelegitiman.

Čović smatra kako se time stvorio krajnje neprihvatljiv ambijent u BiH koji nudi samo nestabilnost.

S druge strane, napomenuo je, kako predstavnici HNS-a žele stvarati ambijent “potpune zaštite hrvatskog naroda, evropskog puta BiH i BiH koja nikada neće biti jednonacionalna, građanska, unitarna”.

Čović je u izjavi za medije tokom održavanja sjednice Predsjedništva HNS-a također podcrtao kako je apsolutno neprihvatljivo, pomalo iritantno i politički apsolutno neodgovorno da hrvatskom narodu drugi biraju predstavnike na legitimnim razinama vlasti.

To je, ističe Čović, suprotno i zadnjoj odluci Ustavnog suda.

Kada je u pitanju formiranje vlasti, predsjednik HNS-a smatra kako ne postoje zakonski i ustavni uslovi da se implementiraju izborni rezultati.

Govoreći o svom nedavnom sastanku s Miloradom Dodikom, kazao je kako obojica imaju apsolutno isti stav kada je u pitanju Izborni zakon, kao i osiguranje legitimnog predstavljanja.

– Vrlo skoro i s drugim kolegama imat ćemo sastanke oko toga kako zaštiti BiH od ovakvog grubog nasrtaja na ustavnost, izborom člana Predsjedništva – naglasio je Čović.

Inače, još uvijek traje sjednica Predsjedništva HNS-a o čijim će zaključcima javnost biti informirana priopćenjem za javnosti.

Izvor: