Čović: Sve je u rukama političkog Sarajeva i bošnjačkih stranaka

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, rekao je za RTS da će u Mostaru razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o svim temama koje su ostale nedovršene i o tome kako pojačati privrednu saradnju.

Čović je rekao da pitanje granica Srbije i BiH postaje strateško pitanje BiH i treba ga okončati, jer bi uveliko pomoglo i BiH, a i Srbiji.

Čović je naveo da očekuje mnogo od Sajma gospodarstva u Mostaru i da je radostan da je na 21. sajmu zemlja partner Srbija.

"Velika zahvalnost Vučiću koji je prošle godine prihvatio da Srbija bude zemlja partner. To za nas znači mnogo, ovo je jedna od najsnažnijih sajamskih manifestacija ošteg tipa u organizacijskom i svakom drugom smislu, od broja izlagača i broja zemalja koje učestvuju", rekao je Čović.

Rekao je da članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović neće biti na sajmu u Mostaru.

Kada je riječ o promjeni Izbornog zakona u BiH, Čović kaže da je "sve u rukama političkog Sarajeva i bošnjačkih stranaka" i dodaje da je ostalo vrlo malo vremena - 30 dana kada će Centralna izborna komisija proglasiti izbore, za početak, za prvu nedjelju u desetom mjesecu ove godine.

"To znači da ako želimo imati politički odnos i odgovornost prema ovom problemu onda ćemo to i riješiti", rekao je on.

Prema njegovim riječima, "bošnjačke stranke" okupljene zajedno sa SAD-om i šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom izgradili su stajalište da je ovo šansa za mnogo snažniju promjenu odnosa.

"Kada je Dayton u pitanju, to je veliki otklon Daytona. To nije želja da se ispoštuje odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju naroda, to je potreba koje se javlja već duže vreme u Sarajevu, da se od BiH gradi građanska država", rekao je Čović i dodao da bi prvi korak bio federacija koja bi "postala dominantno bošnjačka, a onda imaju i dalje planove".