Crna Gora: I dalje najkritičnije na Zabrđu iznad Sutorine

Home

Crna Gora: I dalje najkritičnije na Zabrđu iznad Sutorine


Većina požarišta na Luštici stavljena je tokom dana pod kontrolu i vatra više ne prijeti selima, ali je i dalje najkritičnije na Zabrđu i iznad Sutorine u općini Herceg Novi.

"Postoji još nekoliko manjih lokacija na Luštici na kojima dim tinja, ali opasnost je, za sada, svedena na minimum", kazao je predsjednik Općine Herceg Novi, Stevan Katić.

On je Radiju Jadran rekao da se na Zabrđu i iznad Sutorine vatra primiče dvjema crkvama, pa su sve raspoložive snage usmjerene na njihovu odbranu.

Prema Katićevim riječima, ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić informisao ga je da će avioni biti operativni tokom dana, te da je sa hrvatske strane zatražen kanader, koji bi djelovao na Vidovom vrhu.

Katić ističe da opća situacija do sada nije onakva kakvom se očekivala uz najavljeno dejstvo ukrajinskog aviona, koji je do sada imao šest manevara na Luštici, nakon čega je morao na dvosatnu pauzu.

Komandir tivatske Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić rekao je da je situacija na području Tivta dobra, te da ukrajinski avion gasi požare u hercegnovskoj općini.

"Situacija je dosta dobra, iz sata u sat se popravlja i na teritoriji općine Tivat sva požarišta su pod kontrolom. Zasad avioni ne dejstvuju na području tivatske općine, već u hercegnovskoj, i to u oblasti Obosnika, jer je procijenjeno da je to najkritičniji dio sada. Sve ekipe su i dalje na terenu i imaju pomoć Vojske", kazao je za TVCG Barbić.

Kad je riječ o požarima u Podgorici, situacija je mnogo stabilnija nego prethodnih dana. Aktivni su požari u Piperima, Kopilju, Seocama, Gornjim Mrkama i Orahovu u Kučima.

"Imamo par većih požara koji su za sada pod kontrolom, nadamo se da ćemo kapacitetima našim i pomoćima koje nam je uputila međunarodna zajednica uspjeti da ih potpuno ugasimo", kazao je ranije danas Lazar Čađenović iz Službe za zaštitu i spašavanje Glavnog grada.

Iz Direktorata za vanredne situacije saopćeno je da su u općinama Tivat i Herceg Novi aktivni požari Solila, Topliš, Grabavac, Zabrđe, Đuraševići, Plavi horizonti, Malta, Konjevići i Ravni vrh.

U općini Kotor aktivan je požar na Obosniku. U Ulcinju je jedan aktivni požar, u naselju Štoj, ali trenutno je pod kontrolom.

Saopćeno je da u Baru i Budvi nema aktivnih požara.

Na području cetinjske općine aktivni požari su u Lastvi Čevskoj i na Markovini i približavaju se objektima, a na Carevom Lazu je stavljen pod kontrolu i nema ugroženih objekata i ljudi.

Komandir Službe zaštite Cetinje, Peđa Moštrokol, kazao je da je danas opet bio aktivan požar na Rvašima, ali je brzom intervencijom vatrogasaca lokalizovan.

U Danilovgradu je noć za pripadnike SZS Danilovgrad bila nešto mirnija nego nekoliko prethodnih, ali aktivnih požara ima na nekoliko lokacija. U toj općini aktivni požari su u Bandićima do Donjih Zagarača, Kupinovo i u Gornjim Zagaračima, ali nema opasnosti po imanja i ljude.

U općini Nikšić tokom noći pripadnici Službe zaštite intervenisali su u Podbožuru i Macavarama, kako bi spriječili širenje vatre koja se približavala kućama.

"Požari su i dalje aktivni, ali nisu ugrožene kuće niti stanovništvo. U Podgorici je aktivan požar u Mrkama. Ekipe su trenutno na terenu. Tokom noći je bilo nekoliko manjih intervencija i svi požari su ugašeni. Najveća intervencija je bila u Donjoj Gorici gdje je vatra zahvatila veću količinu guma iz obližnjeg auto servisa", saopćio je ranije danas Direktorat, prenosi Tanjug.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Objavio: Wed, 19/07/2017 - 18:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top