Crna Gora postala prva evropska država bez oboljelih od COVID-a 19

cg
Crna Gora, 68 dana nakon prvog zabilježenog slučaja korona virusa, nema više zaraženih COVID-om 19 na svojoj teritoriji čime je postala prva "korona free" država u Eiropi, prema podacima crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

 

U Crnoj Gori već 20 dana uzastopno nema potvrđenih novih slučajeva infekcije, prenosi Hina.

"Od jučerašnjeg presjeka stanja, analizirano je 140 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije. Također, u Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni aktivnih slučajeva infekcije novim korona virusom", saopćeno je iz crnogorskog Instituta, pošto se i drugi nalaz posljednjeg oboljelog pacijenta pokazao kao negativan.

Kraj epidemije vjerovatno 1. juna

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša poručio je da bi kraj epidemije korona virusa u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao biti proglašen početkom juna, javlja novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Crnogorske zdravstvene vlasti ranije su saopćile da će proglašenje kraja epidemije biti kada ukupno 28 dana ne bude zaraženih.

"U praksi i među strukom je uobičajeno da se epidemija jedne zarazne bolesti odjavljuje kada tokom trajanja dva prosječna vremena inkubacije nije bilo novoregistriranih slučajeva obolijevanja koji su se zarazili na jednoj teritoriji. U ovom slučaju, znači, radi se o situaciji da se tokom 28 dana niko virusom nije zarazio u Crnoj Gori", saopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Oni su pojasnili da se obično za neku teritoriju kaže da je "slobodna" (free) od određenih zaraznih bolesti kada nema registriranog novoobolijevanja u određenom vremenskom periodu.

Mjere u Crnoj Gori

"Termin 'korona free' je više kolokvijalni, a ne stručni izraz za označavanje da na nekoj teritoriji nema obolijevanja. Idealno bi bilo da nema ni virusa, što je u okolnostima kada registriranih slučajeva ima u okruženju gotovo nemoguće održati i sačuvati", saopćeno je iz Instituta.

Crna Gora posljednja je evropska zemlja u kojoj je potvrđen korona virus, 17. marta. Od tada su oboljele 324 osobe, oporavilo se 315 osoba, dok je devetero pacijenata preminulo.

Obustavila je rad škola i vrtića, ugostiteljskih, zanatskih, sportskih objekata, kao međugradskog prevoza. Uvedeno je ograničenje kretanja te obaveza nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima. Većina ovih mjera postepeno je ukinuta sa izuzetkom obaveze nošenja maski i zabrane javnih okupljanja.

Dva paketa mjera pomoći

Granice su još zatvorene. Rade luke i aviosaobraćaj za privatne letjelice.

Država je do sada usvojila dva paketa mjera pomoći građanima i privredi vrijedna 175 miliona eura. Uz Crnu Goru, Farski otoci jedina su teritorija u Evropi bez aktivnih slučajeva korona virusa.

Za vrijeme izolacije, zbog kršenja mjera zaštite od zaraze, kazneno je procesirano 1.768 stanovnika Crne Gore, koji su u dobrotvorne svrhe morali uplatiti ukupno 106.000 eura.