Crna Gora traži pomoć od EU u gašenju požara (VIDEO)

Home

Crna Gora traži pomoć od EU u gašenju požara (VIDEO)


Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore uputilo je zahtjev EU za međunarodnu pomoć zbog požara u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore.

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore saopćeno je da je najteža situacija na poluostrvu Luštica, gdje su angažovani i avioni Avio-helikopterske jedinice MUP-a, a gašenje požara iz zraka povremeno otežava jak vjetar.

"Situacija na hercegnovskom dijelu Luštice je i dalje kritična, a vatrogascima iz Tivta i Herceg Novog pomažu kolege iz Plava i Rožaja", navodi se u saopćenju.

Kada je riječ o općini Tivat, skoro sve raspoložive ekipe su angažirane na gašenju požara na Luštici, gdje na Rtu Veslo brane kuće, dok jedna prati situaciju u mjestu Rose.

U mjestu Rose i Radovići nalazi se ljudstvo i vozila Vojske Crne Gore. U općini Kotor i dalje je aktivan požar u Bigovi, a situacija je nešto povoljnija nego ranije u ponedjeljak.

Vatrogasci su uspjeli da liniju vatre udalje od kuća, ali i dalje gori velika površina šume i rastinja, a gašenje otežava jak vjetar.

U općini Bar lokaliziran je požar na Golom Brdu, gdje nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo, a vatrogasna ekipa i dalje prati stanje na terenu u slučaju da jak vjetar ponovo rasplamsa vatru.

Prijavljen je jedan požar u brdu ka Paštrovićima, čije je gašenje otežano zbog nepristupačnog terena, ali nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti.

Na teritoriji Podgorice aktivan je požar u Omerbožovićima, dok je tokom dana bilo aktivno nekoliko manjih požar, koji su uspješno lokalizovani, uključujući požar na brdu Ljubović. U općini Cetinje aktivan je požar na Velestovu, Lastvi i Trešnjevu, gdje je izgorjela jedna kuća, dok jak vjetar ubrzava širenje vatre.

Na teritoriji općine Danilovgrad aktivan je požar u mjestu Zagorak, gdje se zapalila trava i nisko rastinje uz prugu, dok su u Nikšiću aktivna dva požara - na Glavi Zete, te u mjestu Broćanac Viluški, gdje se vatra širila prema kućama. Vatrogasci su na terenu i drže liniju vatre dalje od kuća.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 17/07/2017 - 18:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top