"Crna mamba" stvara armiju zombija, ima li je u BiH?

Home

"Crna mamba" stvara armiju zombija, ima li je u BiH?


Sintetička marihuana naziva spajs, K2 ili „crna mamba“ pojavila se proteklih mjeseci na ulicama Londona, Mančestera i ostalih britanskih gradova, a posljedice uživanja ovog opijata su fatalne.

Britanski mediji izvještavaju da se ljudi koji konzumiraju ovu drogu pretvaraju u zombije. 

 

Psihološka ovisnost

Stručnjaci opisuju da spajs izaziva „fizičku ovisnost poput heroina i psihološku poput kreka“. Oni koji konzumiraju ovu drogu ne mogu se micati i čini se kao da ne dišu. Prema medijskim izvještajima, ova droga stigla je i u region, pa je jedna osoba umrla u Hrvatskoj. 

Damir Kovačević, inspektor Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga Federalne uprave policije (FUP), kaže da kod nas još nema primjesa narkotika koji podsjećaju na „crnu mambu“. 

- Još su zastupljene one, da se tako izrazim, tradicionalne droge - kanabis ili marihuana i spid, amfetamin. S ovim novim oblikom takozvane sintetičke marihuane još se nismo susreli. Oni su najjeftiniji i najpristupačniji i najviše su zastupljeni zbog svoje cijene prvenstveno. Zatim slijede tablete ekstazija, koje su nešto jeftinije i njih je dosta u upotrebi. U potražnji je droga kojoj je cijena niža – kaže Kovačević. 

On objašnjava da je mladima danas cilj da ih psihoaktivne supstance „dižu“, da ih ojačaju. 

- Zbog toga nema heroina toliko na tržištu, odnosno nije više tako tražen. To su pokazala neka istraživanja i u regionu, heroin je pomalo luzerska droga i više vuče na period hipi pokreta. Heroin nije popularan jer mladi traže nešto da ih razdrma, da im stvara osjećaj jačine, moći – dodaje Kovačević. 

Kokain na neki način predstavlja drogu koja je dostupna onima s malo dubljim džepom. 

- Visoka je cijena kokaina. Imali smo nekih zapljena, ali u jako malim količinama, jer je teško doći do njega i nije za širu populaciju. Imamo zastupljenu tu pojavu zloupotrebe lijekova. To su lijekovi pod kontrolom, antiparkinsonici ili jaki analgetici koji imaju prilično jak efekt na svijest. Kradu ih po apotekama – kaže Kovačević.

 

Šta je spajs 

Radi se o mješavini različitog bilja i jakih hemikalija, a pojavila se i nova vrsta koja je toliko jaka da proizvodi zastrašujući učinak: korisnici nakon nekoliko sekundi zapadnu u katatoničko stanje, a prepoznaju se po upalim obrazima i blijedim licima s ranicama. 

Ti proizvodi sadrže sasušene isjeckane biljke i hemijske aditive koji su odgovorni za psihoaktivne efekte (mijenjaju stanje svijesti).

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 06:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top