Crnadak se sastao s Palmerom: SAD žele snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH

Na sastanku je bilo riječi i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas u Dubrovniku, na marginama Dubrovnik Foruma, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

Palmer je potvrdio snažnu podršku SAD Dejtonskom sporazumu, kao i procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH.

Tokom razgovora, Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta. U dijelu razgovora o odnosima Republike Srpske i SAD, Palmer je poručio da Vašington uvažava Republiku Srpsku i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH te da teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj nisu tačne.

Crnadak je istakao da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju vanjskopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD za BiH podjednako važan.

- Kao predstavnik Republike Srpske u Vijeću ministara BiH smatram da Republika Srpska može biti potpuno mirna s ovakvim stavovima američke administracije na čelu s predsjednikom Donaldom Trampom (Trump). Za mene je veoma važno da odnosi Republike Srpske i SAD budu otvoreni i prijateljski i da Republika Srpska, kao dio BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu - naglasio je Crnadak.

Na sastanku je bilo riječi i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na region.

Ovo je prvi susret ministra s Palmerom otkad je imenovan na funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, na kojoj je naslijedio Hojta Brajana Jia (Hoyt Brian Yee), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.