Crnadak se susreo sa zvaničnikom Stejt departmenta Palmerom

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak susreo se u Njujorku sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom (Matthew) i učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Centralnoevropske inicijative (CEI).

Crnadak i zvaničnik Stejt departmenta razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, nastavku saradnje BiH i SAD, kao i o predstojećim općim izborima u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Crnadak izrazio je nadu da će preostali dio kampanje, kao i sam dan izbora proteći u mirnoj i demokratskoj atmosferi, što bi omogućilo veliku izlaznost, fer izbore i efikasno formiranje vlasti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH.

Palmer je, također, istakao značaj regularno i demokratski provedenih izbora te odbacio navode iz pojedinih medija o miješanju SAD i njihove Ambasade u Sarajevu u izborni proces u BiH.

Tokom razgovora on je naglasio da sankcije koje je američka administracija uvela funkcioneru SNSD-a Nikoli Špiriću nemaju veze s njegovim političkim stavovima, nego isključivo s ekstremnom političkom korupcijom u koju je bio uključen kao nosilac visokih javnih funkcija.

Na kraju razgovora ministar i njegov sagovornik saglasili su se da je neophodno da se u BiH odmah nakon izbora nastavi s reformama, posebno u oblasti ekonomije i borbe protiv korupcije, striktno poštujući Ustav BiH i uspostavljenu podjelu nadležnosti, saopćeno je.

Na sastanku CEI-ja, čiji je domaćin bila ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić, razgovaralo se o aktuelnim temama kao što su regionalna saradnja, podrška državama članicama na njihovom evrointegracijskom putu, izazovi migracija te intenziviranju saradnje CEI-ja s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama.