Crno slovo na papiru: Kako je PCR aparat umjesto u Bihać otišao za Mostar???

.
Odlukom Federalnog ministarstva zdravstva PCR aparat koji je namijenjen Kantonalnoj bolnici u Bihaću, prema našim saznanjima završio je svoju putanju u Kliničkom centru u Mostaru. Klinički centar u Sarajevu na dnevnoj bazi primi samo 50 testova iz Kantonalne bolnice u Bihaću, iako je Unsko-sanski kanton jedan od osnivača tog centra. Ovo su samo dva od bezbroj primjera kako Krajina kotira u aktuelnoj zdravstvenoj vertikali...

BIHAĆ, 30. oktobra - PCR aparat za koji je kupljen za biosigurnosni kabinet, po svemu sudeći nikada neće stići u ovdašnju Kantonalnu bolnicu.

Federalno ministarstvo zdravstva funkcioniše obezglavljeno, jer je ministar na bolovanju oko 8 mjeseci, sve njegove dužnosti onoliko koliko im ovlasti dozvoljavaju vrše zamjenici. Dio ovlasti prebačen je i na Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, koji je aparat, umjesto prema Bihaću preusmjerio, tj. dodijelio Kliničkom centru u Mostaru.

Nermina Ćemalović, resorna ministrica zdravstva USK je reagirala na ovaj nadasve nekorektan potez, ali po svemu sudeći i ovaj slučaj pokazuje da se Krajina učestalo zaobilazi i u pogledu borbe za ljudske živote u aktuelnoj pandemiji koronavirusa.