"Pavlov zakon": Crnogorci traže doživotnu kaznu za ubice bebe u Podgorici

Građani Crne Gore ujedinili su se u misiji "Pavlov zakon" kojim od Skupštine traže usvajanje zakona kojim bi se bh. državljanin Nermin Šišić i Podgoričanka Jelena Jovović bili osuđeni na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo 15-mjesečnog Pavla.

Početkom marta ove godine građani su Skupštini CG predali peticiju sa više od 8.800 potpisa kako bi došlo do izmjena krivičnog zakona. Za izmjene je potrebno najmanje 6.000 glasova.

Prema postojećem zakonu, maksimalna kazna je 40 godina zatvora. Aktivisti žele oštrije kazne kako se više "Pavle" ne bi ponovo dogodio. Na Facebooku je formirana i grupa "Pavlov zakon" na kojoj sugrađani svaki dan objavljuju fotografije ubijenog dječaka i emotivne statuse s ciljem da se na ovaj slučaj ne zaboravi.

Na 40. dan njegove smrti zapaljene su svijeće širom Crne Gore.

Očuh Nermin Šišić (27) iz Tuzle tereti za ubistvo dječaka, a njegova majka Jelena se teretila za kršenje porodičnih obaveza. Ipak, Vrhovno državno tužilaštvo CG istražilo je dodatne dokaze zbog kojih se status majke promijenio, te se i ona tereti za ubistvo.

Prema prvobitnim navodima tužilaštva, dječak je preminuo od višestrukih povreda koje mu nanio očuh. 

"Postoji osnovana sumnja da su okrivljeni Nermin Šišić i Jelena Jovović lišili života dijete starosti 15 mjeseci, koje su prethodno zlostavljali na način što su dijete u više navrata čupali za uši i udarali po licu, da bi dana 04.02.2018. godine u kući, djetetu zajednički zadali više udaraca u predjelu glave nanoseći mu teške i po život opasne povrede, pri čemu je okrivljena Jelena Jovović za vrijeme dok su ona i okrivljeni Nermin Šišić zajednički vršili fizički napad nad djetetom, a sve u cilju prikrivanja i sprečavanja da u tom trenutku budu otkriveni od strane komšija, koji su se povodom ranijeg povređivanja djeteta raspitivali o porijeklu povreda, usljed plača djeteta uključila usisivač, koji je okrivljeni Nermin Šišić prethodno od susjeda nabavio u tu svrhu, čija jačina zvuka je bila čujna u susjednim kućama, nakon čega su oboje radi prikrivanja tragova krivičnog djela upotrebom krpa brisali tragove krvi djeteta sa zidova unutar kuće, da bi potom dijete koje je već bilo lošeg zdravstvenog stanja, usljed povređivanja zajedno izveli iz kuće i sa djetetom se uputili ka brdu Ljubović, te nakon što su uočili da su primijećeni od strane osoba iz komšiluka, kako zajedno sa djetetom odlaze i napuštaju dvorište kuće u cilju prikrivanja učinjenog, uz izgovor da je djetetu pozlilo organizovali pozivanje hitne službe, koja je dijete P.J. transportovala na institut za bolesti djece KCCG, gdje je usljed teških povreda opasnih po život dijete preminulo dana 05.02.2018", stoji u odluci suda za produženje pritvora.

Šišiću i Jovović je produžen pritvor prije nekoliko dana zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i naročito teškog načina izvršenja krivičnog djela.