Crveni polumjesec Turske donirao kurbansko meso ugroženim stanovnicima Mostara

Crveni polumjesec Republike Turske koji za vrijeme bajramskih praznika donosi radost u brojne domove, danas je u Mostaru donirao tonu kurbanskog mesa i s 200 kurbana razveselio korisnike centara koji brinu za najugroženije kategorijama stanovništva.

U bajramskom duhu, delegacija turskog Crvenog polumjeseca posjetila je Centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju 'Los Rosales' u Mostaru i Centar za stara i iznemogla lica, te navedenim ustanovama donirala po 100 kurbana, odnosno po 500 kilograma kurbanskog mesa, što će navedenim ustanovama uvelike olakšati rad u narednom periodu.

Direktor Crvenog polumjeseca sa sjedištem u Sarajevu Kerem Kinik je, nakon mnogobrojnih zahvala za donaciju koja je stigla u Mostar, kazao kako je misija Crvenog polumjeseca pomagati onima kojima je to potrebno i dijeliti radost među ljudima.

"Širom Bosne i Hercegovine ćemo donirati ovo kurbansko meso i pomoći, a bit će ukupno 1.400 dionica", kaže Kinik.

Ističe kako su danas u Mostaru posjetili Centar za djecu s poteškoćama u razvoju 'Los Rosales' i Centar za stara i iznemogla lica, ali da će se njihove humanitarne aktivnosti nastaviti i dalje.

Nakon Mostara, posjeti će i druge gradove u kojima će se također donirati kurbansko meso, a podjela donacije vršit će se u suradnji sa Crvenim križom Bosne i Hercegovine, kako bi pomoć došla tamo gdje je najpotrebnija.

Kroz ovakve aktivnosti, kako ističe Kinik, najbolje se pokazuje bratstvo i prijateljstvoizmeđu Turske i Bosne i Hercegovine.

"Ovo su donacije od turskog naroda koji je širokogrud i koji bez razmišljanja šalje svoju pomoć. Naravno da ovo možda nije dovoljno i ne možemo obuhvatiti sve, ali trudit ćemo se da obuhvatimo koliko je više moguće, a to pokazuje širokogrudost i darežljivost turskog naroda. Također je to dokaz bratstva i jedinstva između dvaju naroda kao što su Bosna i Hercegovina i Turska", kazao je Kinik.

Aktivnosti turskog Crvenog polumjeseca veoma značajnim je ocijenio i ministar obrazovanja nauke i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović koji je i sam sudjelovao u organizaciji humane priče u Mostaru te sudjelovao na ceremoniji dodjele donacija, piše RadioSarajevo.ba

U Centru za djecu mlade s poteškoćama u razvoju 'Los Rosales' je naglasio kako je to ustanova koja se skrbi o najosjetljivijoj populaciji i kako je svaka donacija njima od višestrukog značaja.

"Ova donacija je došla na pravo mjesto jer Centar 'Los Rosales' broji 130 korisnika, koji tu jedu svaki dan", kazao je ministar Hadžović, zadovoljan što je i sam mogao sudjelovati u organizaciji ove humane priče u blagdanskim danima.

Direktorica Centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju 'Los Rosales' Mirna Mezit je, zahvalivši delegaciji turskog Crvenog polumjeseca i ministru Hadžoviću koji skrbi o toj ustanovi i pomaže da im stižu donacije, podsjetila da je njihovih 95 posto korisnika iz socijalno ugroženih porodica.

"Dobili smo 500 kilograma mesa koje ćemo narednih dana koristiti u našoj kuhinji za spravljanje jela. U Centru brojimo 130 korisnika starosne dobi od dvije do 45 godina za koje svakodnevno pripremamo dva do tri obroka, tako da će nam ova donacija biti jako korisna. Moram također istaknuti i da 95 posto naših korisnika dolazi iz socijalno ugroženih porodica tako da će sigurno jedan dio ovih kurbana otići i njima kući kako bi svi osjetili čari i blagostanje u ovim blagdanskim danima", kazala je.

Sve donacije dobrodošle su i u Centru za stara i iznemogla lica, gdje je uz donaciju posjeta delegacije turskog Crvenog polumjeseca za osobe treće životne dobi unijela posebnu radost.

Razgovor i smijeh je ono što je korisnike Centra za stara i iznemogla lica danas donijelo pravo blagdansko ozračje, a koliko su radosni bili posjetom svjedoči činjenica da su Božji blagoslov zazivali na svoje posjetitelje iz Turske.

Neki su u šali kazali i da bi rado išli u Tursku ali da su sada stari za to. No, druženje i fotografiranje s prijateljima iz ove zemlje bez sumnje će im biti tema za naredne dane.

Da je današnji dan poseban korisnicima smatra i direktor Centra za stara i iznemogla lica Mostar Mirza Drežnjak koji se zahvalio na posjeti i donaciji jer je, kaže on, za njih to od velikog značaja.

"Sve ono što ljudi doniraju dom ne mora nabavljati iz vlastitih sredstava. Pogotovo velika stavka u prehrambenim obrocima je meso, a meso koje je donirano će se koristiti naredna tri mjeseca što je za nas veoma značajno, jer u tom periodu nećemo morati kupovati meso. Od sredstava koja bih kroz tri mjeseca izdvajali za meso mi možemo finansirati neke druge potrebe doma, poput renoviranja soba i kupovine dotrajalog namještaja što nam je neophodno. Zato je ova donacija za nas višestruka", kazao je Drežnjak.