Crvenković o migrantima: U BiH bi se mogla desiti humanitarna tragedija

Zbog skorog dolaska zime i neuspjeha državne vlasti u BiH da obezbijedi smještaj za migrante, u sjevernom dijelu BiH mogla bi se desiti humanitarna tragedija, upozorio je Neven Crvenković, glasnogovornik UNHCR-a u BiH.

„Pozivali smo u proteklim mjesecima vlast u BiH da pronađe dodatni smještaj za tražioce azila. Međutim, na ovom polju nije učinjeno dovoljno. Zima je pred vratima i ovo su zapravo posljednji momemti u kojima se može osigurati takav smještaj“, rekao je Crvenković, prenijeli su AP i AFP.

Oko 300 migranata sinoć je tri puta pokušalo probiti policijski kordon u pokušaju da pređu granicu sa Hrvatskom, potvrdila je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

„I pored manjih sukobljavanja u blizini GP Maljevac, nije bilo većih incidenata“, navela je Dujković.

Nevladine i humanitarne organizacije u BiH i jučer su upozorile da migranti ne dobijaju adekvatnu pomoć, te da nedostaje glavni prihvatni centar u Krajini u koji bi bilo moguće smjestiti veći broj migranata.

Nakon što su Makedonija, Srbija i druge balkanske zemlje pooštrile graničnu kontrolu, većina migranata na balkanskoj ruti odlučila je krenuti putem BiH. Najviše ih dolazi iz Pakistana i Afganistana, a među njima su i Iranci, Sirijci i Alžirci.

Mnogi od njih su uspjeli da se probiju do Hrvatske, a zatim i do drugih zemalja Evrospke unije. Međutim, veći broj migranata i dalje se nalazi u BiH.

Hrvatska policija jučer je soapštila da neće dopustiti nezakonite prelaske granice te da se među migrantima širi lažna vijest odnosno lažna informacija da će Republika Hrvatska dozvoliti njihov ulazak na svoj teritorij, kao i daljnji prolazak prema zemljama zapadne Evrope.