Cvijanović: Očekujem da će Predsjedništvo u Briselu razgovarati o kandidatskom statusu BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da će tokom predstojeće posjete članova Predsjedništva BiH Briselu biti razgovarano o važnosti dobivanja kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU. 

Cvijanović je rekla da nema iluzije o tome da BiH može brzo doći do članstva u EU niti da se na tom planu može ići nekim pretjerano krupnim koracima, javlja Srna.

- EU je definitivno bremenita i svojim problemima. Tamo je mnogo otvorenih pitanja i redefiniranja određenih odnosa. Zabrinjava i da je određen broj članica EU vrlo skeptičan prema novom proširenju EU, što se odnosi i na zemlje zapadnog Balkana - rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Predsjednica Republike Srpske smatra da će se morati mnogo raditi na političkom planu u okviru EU da se promijeni taj stav.

Ona je izrazila bojazan da bi ovdašnji ljudi, ako EU bude pretjerano odugovlačila te procese, mogli izgubiti svijest i važnost kretanja prema Evropi, što će onda biti dodatni problem.

- Nisam pretjerani optimista, ali mislim da postoji način da se krećemo naprijed - poručila je Cvijanović i izrazila nadu da će u Briselu biti dogovoreni prioriteti na evropskom putu.

Cvijanović je rekla da predstoji dobivanje kandidatskog statusa, a nakon toga će se sigurno dugo čekati datum za pregovore.

- Kada se postigne kandidatski status, to je onda dovoljna jaka kopča između EU i države koja ga dobiva i nakon toga slijede sve one procedure, odnosno najteži posao - objasnila je Cvijanović.

Ona se nada da će u Briselu biti prenesena realna slika o situaciji u BiH.

- Bojim se da su uši raznih stranaca, uključujući one iz EU, često namještene da čuju samo ono što im se sviđa. Mislim da ovdje svi moraju biti otvoreni. Mi sa svoje strane trebamo da uradimo ono što je neophodno i evo završit ćemo Upitnik Evropske komisije - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je druga važna stvar uspostavljanje vlasti u BiH da bi se mogli kredibilno kretati naprijed na evropskom putu.

Cvijanović je navela da BiH u vezi s evropskim putem ne može dobiti pozitivno mišljenje ako se nisu stekle spomenute pretpostavke.

- Potrebno je konstituiranje vlasti da bi ljudi mogli preuzimati određene obaveze ili da prosto privedu kraju poslove koje smo počeli prije mnogo godina - zaključila je Cvijanović.