Cvijanović: Republika Srpska može funkcionisati sama

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala je političke aktere u Republici Srpskoj na konstruktivan odnos, te poručila da je spremna na saradnju o svim pitanjima važnim za ovaj entitet.

Čestitajući Dan Republike građanima Republike Srpske, Cvijanović je rekla da treba uvažavati vrijednosti Republike Srpske i njene institucije, odnosno ne djelovati na način da će institucije biti blokirane.

"Očekujem da svi spustimo loptu i pogledamo realnim očima šta su izazovi i šta moramo zajedno da radimo da bi građanima ponudili što bolju platformu kojoj bi poklonili povjerenje", rekla je Cvijanović sinoć za RTRS.

Ona je izrazila žaljenje što je politička mržnja mnogo usađena u opoziciju i što međunarodna zajednica nekim opozicionarima ne dozvoljava da se oslobode te mržnje prema onima koji su na vlasti.

"Zagovaram Republiku Srpsku u kojoj je mjerodavno ko će pobijediti na izborima, a ne onu u kojoj ćemo rušiti sistem, ne onu u kojoj ćemo misliti da umjesto izbora treba izaći na ulicu, vrijeđati jedni druge", rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je Republika Srpska danas mnogo stabilnija nego ranije, ekonomski i institucionalno jača, te da je ojačana svijest o važnosti očuvanja Republike Srpske.

"Republika Srpska je državotvorna toliko da može da funkcioniše sama, može i da opstane sama", rekla je Cvijanović.

Ona je konstatovala da je Republika Srpska bolji dio BiH, te dodala da bi željela da je i Federacija BiH takva, odnosno da nema problema u političkom smislu kada je riječ o usaglašavanju Hrvata i Bošnjaka ili da Srbi imaju ista prava kao ostali.

Cvijanovićeva je navela da je RS naprednija i kada je riječ o usklađivanju domaćeg sa evropskim zakonodavstvom, iako se Republici Srpskoj stalno daje etiketa krivca, čak i od predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH u protekle četiri godine.

Ona je kazala da je kao predsjednica Vlade imala veoma dobru saradnju sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, ali ne i sa Savjetom ministara u kojem su i dalje u tehničkom mandatu prisutni ljudi koji čine opoziciju u RS, a koji su pokušavali blokirati RS-u određena sredstva i nisu usklađivali svoje stavove sa institucijama RS.