"Cvijet Srebrenice" uručen Kanadskom parlamentu

Home

"Cvijet Srebrenice" uručen Kanadskom parlamentu


Članovi Instituta za istraživanje genocida Kanada uputili su pismo predsjedniku Parlamenta te zemlje Geoffu Reganu s molbom da "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici i u BiH, bude uručen svim članovima Parlamenta.

U pismu između ostalog piše "želimo vas podsjetiti da je Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je s dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici. U proceduri Kanadskog parlamenta je i zakon o utvrđivanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici".

Navode i da se u kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Winnipegu nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. Također, u kanadskom gradu Windsoru otkriven je prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori, gradonačelnici Hamiltona i Windsora su proglasili 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U odgovoru predsjednika Kanadskog parlamenta Geoffa Regana, poslanom profesoru Emiru Ramiću, direktoru Instituta za istraživanje genocida u Kanadi, između ostalog piše: “Ja ću osigurati da su Cvijet Srebrenice bude distribuiran svim parlamentarnim političkim partijama, odnosno svim članovima Kanadskog parlamenta".

 

(Izvor:radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 17/05/2017 - 10:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top