Da li je migrantska kriza na vratima Krajine?

MUP USK dosada je evidentirano prisustvo 574 migranta na ovom području. Od toga, u Bihać ih je stiglo 140, dok ih je u Velikoj Kladuši čak 408. Svaki dan pristižu novi, a rješenja nema, zbog kako je kazano, ignorantskog odnosa državnih institucija prema našem Kantonu i zakonskih zapreka za samostalno djelovanje. Dokazuje to i današnji sastanak u Kabinetu gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, kojem se uprkos pozivu niko od državnih organa nije odazvao.

Razloga za brigu utoliko je više ako se zna da je riječ o iscrpljenim ljudima koji zbog dugog puta imaju zdravstvene probleme, te svakako oskudijevaju u hrani, odjeći i obući. Pojedini imaju novca, ali je kažu nam, hostelima zabranjen prijem osoba bez adekvatnih dokumenata, a oni nemaju krov nad glavom, niti bilo kakve higijenske uvjete. Građani pomažu putem Crvenog križa i nevladinih organizacija „Solidarnost", "Vaša prava“ te „Horizont“ koji su osnovali fejsbuk grupu „Migranti – Pomoć – Bihać“. Međutim i oni već posustaju, jer nemaju dovoljan broj volontera niti sredstava za potrebne obroke, ako se zna da svakodnevno hrane 30 do 50 osoba.

Populacija migranata na ovom području svakim je danom brojnija. Stvarnost u kojoj su dan za danom poprima nove nijanse. Među migrantima je do sada evidentiran i jedan korisnik opojnih droga, a pošto su također nacionalno podijeljeni dolazi i do međusobnih sukoba. Doduše, policija je svakodnevno na terenu i situaciju još uvijek drži pod kontrolom.

Ovi ljudi ne mogu biti sudski procesuirani jer sudovi nemaju sudskih tumača, niti prihvatni centar pa ih ponovno vraćaju na ulicu. U MUP-u USK imaju od strane Državne granične službe, potvrđene podatke da se policija RH nehumano ophodi prema migrantima, te ih nelegalno vraćaju u našu zemlju. Takvim pristupom onemogućavaju našoj policiji da ih sprovede do azilantskog centra u Sarajevu. Ukoliko imaju podnesen zahtjev za azil, migranti se po našoj zemlji tri mjeseca mogu slobodno kretati. Inače, tvrde u MUP-u, većina njih je dobro uvezana, zna putanju kretanja i ne odustaje od namjere da stignu do zemalja Evropske unije. Učesnici sastanka su podsjetili kako smo sličnu sudbinu doživjeli i mi, te da ih za to ne treba kriviti.

Svi prisutni su se složili da ništa ne treba prepustiti slučaju, jer nam predstoji i turistička sezona. Insistiraće na hitnom sastanku s državnim organima, formiranju kriznog štaba i korespodenciji sa humanitarnim organizacijama.