Home

Da li ste znali da je Michael Ballack ustvari Srbin?

14 Apr

Da li ste znali da je Michael Ballack ustvari Srbin?

Sam Pele, po mnogima najbolji fudbaler svijeta svih vremena, Brazilac Pele ga je svrstao u 125 najboljih fudbalera svih vremena, 2002. godine bio je najbolji UEFA-in veznjak svijeta, a najbolji fudbaler Njemačke bio je u tri navrata.

Za Njemačku reprezentaciju pružao je impresivne partije od 1999. godine do 2010. a ukupno 98 puta nosio je 'najdraži dres', zabivši 42 gola u karijeri.

Ovo je priča o Michaelu Ballacku, fudbaleru Chemnitzera, Kaiserslauterna, Bayera iz Leverkusena, Bayerna iz Minhena i Chelseaja koji je od te davne 1999. godine i dolaska u Kaiserslautern, pa sve do 2012. godine, kada se povukao iz aktivnog bavljenja fudbalom, uvijek pružao 100 posto na terenu - i vjerovatno je jedan od najvećih boraca na terenu svoje generacije.

Rođen je 1976. godine u Gorlizu u Istočnoj Njemačkoj, a ono što se malo zna o njemu, i rijetko pominje jeste da je on zapravo Lužički Srbin, odnosno vjerovatno najpoznatiji ostatak slavenskih poalpskih plemena koji i dan danas egzistira na tlu Njemačke, u dijelovima Saksonije i Brandeburga.

Iako nikada nisu imali nikakvu autonomiju ili šira politička prava, uporno su se trudili da sačuvaju svoju tradiciju, kulturu, običaje. Oni su narod bogate historije, u kojoj je bilo puno uspona i padova. Poznati su bili kao miran zemljoradnički narod, sastavljen od mnogo plemena. Mnoga od njih su nestala sa spiska historijskih naroda i vremenom se utopila u one veće i brojnije, sa snažnijom državnom organizacijom, vojskom, kulturom i identitetom.

Od poalpskih slovenskih plemena preživjeli su samo Lužički Srbi.

Skučeni između rijeke Labe i kapija Berlina, pokušavali su da opstanu na močvarnom tlu koje su marljivim radom uspjeli da pretvore u obradivu površinu i urbanu, sređenu sredinu.

Kako rekosmo, najpoznatiji predstavnik je Michael Ballack, koji je u svojoj bogatoj karijeri promijenio nekoliko timova. Osvojio je Bundesligu sa Kaiserslauternom, a onda i sa Bayernom. DFP Pokal, i Ligapokal se također nalaze u njegovom vlasništvu. Sa Chelseajeom je osvojio i prvenstvo Engleske, FA Cup, a dva puta je uspio biti drugi u Ligi prvaka, sa Leverkusenom 2002. godine, kada su poraženi od Reala i sa Chelseajem 2008. godine.

Na internacionalnom nivou jednom se približio na korak do medalje osvjača Svjetskog prvenstva, 2002. godine kada je Njemačka poražena od Brazila sa 2:0 u finalu, treći je bio 2006. na istom takmičenju, a drugi 2008. na Evropskom prvenstvu.

Od individualnih nagrada ima skoro sve, kako u Engleskoj, tako i u Njemačkoj. Poznat je bio, kako rekosmo kao bespoštedan borac, i jedan od najkompletnijih igrača svoje generacije. Pokrivao je nekoliko pozicija, tehnički je bio potkovan, snažan i agresivan igrač - sa izraženim inteligencijom za fudbal.

Iako je originalno igrao sweepera, Joachim Low je od njega napravio igrača koji komanduje terenom. Nakon povlačenja iz fudbala, radio je kao fudbalski analitičar za ESPN, a u slobodno vrijeme uživa da igra golf.

 

(Izvor: N1info.com)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top