Da li ste znali da Srebrenica ima heliodrom, veliki potencijal za razvoj regije (VIDEO)

Home

Da li ste znali da Srebrenica ima heliodrom, veliki potencijal za razvoj regije (VIDEO)


Na Vidikovcu, na 450 metara nadmorske visine, na imanju Ilijasa Begića koji se prostire na 135 duluma, nalazi se i heliodrom.

Begić se kreditno zadužio i do sada u ovo imanje uložio više od 150.000 KM, ne kaje se jer je oduvijek želi da ta parcela bude njegova, još kao dječak dok se igrao na ovim brdima sanjao je da to bude njegovo, san mu se ispunio.

"Zemlju sam kupio kako bi ovdje zadržao svog sina i unuka i pokušavam stvoriti nekakve preduslove da oni mogu ostati i opstati na ovom prostoru", priča Ilijas.

"Imanje sam kupio prije dvije godine i od tada sam očistio oko 30 duluma niskog rastinja gdje sam posadio oko 1.000 stabala raznog voća, a namjera mi je posaditi ukupno 3.000 stabala i baviti se preradom voća”, objašnjava on, a prenosi eSrebrenica.ba.

On je započeo sa hidroakomulacijom površine oko 1.000 metara kvadratnih, vodu je vodio oko 1.200 metara gdje gradi jezero. Plan je da jezero poribi šaranom, a vodu da koristim za navodnjavanje voćnjaka.

Ilijas Begić prije dvije godine kupio je imanje na 135 duluma koje u komadu, zajedno sa braćom, ima više od 20 hektara površine gdje planira razne aktivnosti.

Na ideju je došao da ovdje izgradi i prvi srebrenički heliodrom.

"Kada sam očistio ovaj brežuljak došao sam na ideju da bi mogao da izgradim lokalni heliodom jer okolo nema visokonaponske mreže i stubova, a nadmorska visina je oko 415 metara, dok su okolna brda od 500 do 550 metara i helikopteri iz bilo kog pravca da dolete, mogu vrlo lako da slete i uzlete u svako doba dana i noći, a urađen je i makadamski put”, kaže Begić.

Za ovaj prostor zainteresovan je Rudnik olova i cinka Sase jer bi u slučaju nezgoda ova lokacija bila najbolji način za transport povrijeđenih u bolnicu zbog svoje blizine sa Sasama, Srebrenicom i Bratuncem.

Praksa do sada je bila da helikopteri slijeću na fudbalski stadion koji se nalazi u uvali i u blizinu su dalekovodi te pilotima treba veliko umijeće da slete, pored toga uništava se i trava na stadionu.

"Brdo je zaravnjano, tako da helikopter sada može da sleti. Potrebno da se asfaltira ovaj dio ili betonira. Do ispod brda stigli su stubovi za struju, a podzemni kabal biće doveden do heliodorma kako bi bio osvijetljen prema propisima", kaže Begić ističe da je spreman da razgovara sa Opštinom Srebrenica kako bi i oni učestovali u završetku heliodroma.

Potreba za heliodrom postoji, posebno tokom jula kada Srebrenicu posjećuju brojne delegacije zbog čega je lokacija koju gradi Begić mnogo funkcionalnija za sletanje i uzletanje helikoptera ali i bezbjedonosno.

"Spreman sam da zajedno sa lokalnom zajednicom ponudim ovu lokaciju za upotrebu, a moja satisfkacija bi bila da se makadamski put asfaltira i ja bih to dao u trajnu namjernu, isključivo za heliodorm”, kaže on.

Ilijas Begić na svom imanju naredne godine planira organizovati Dane dijaspore, narodno veselje i koridu kao i druge sadržaje koji bi omogućili druženje, ali i inicijativu da dijaspora ulaže u Srebrenicu i bude dio revitalizacije ove opštine.

"Plan je organizovati moto-kros po brdskm predjelima jer Srebrenica ima predispozicije za takve sportove, a očekujem da će se na mom imanju održati i moto susreti, koridu i susrete dijaspore”, poručuje Ilijas Begić.

 

(Izvor: Esrebrenica.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 15/07/2017 - 22:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top