Danas Dan žalosti i dženaza u Hadžićima

Dženaza 16-godišnjoj Nađi Neradin obavit će se danas, u 13 sati, poslije podne-namaza ispred džamije u Kahrimanima, a potom će biti obavljen i ukop na mezarju Kahrimani – Zovik.

Njenim prijateljicama Lejli Oruč (17) i godinu starijoj Ajli Ibrici klanjat će se zajednička dženaza, poslije ikindija-namaza, u 17 sati, na mezarju Vrbanja – Tarčin.

Podsjetimo, njih tri su izgubile život u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila u petak navečer na autoputu A1 Sarajevo – Zenica u naselju Butile. Preminule su usljed opsežnih tjelesnih povreda, rezultat je obdukcije koju je u ponedjeljak uradio patolog Hamza Žujo.

Nađa i Lejla bile su učenice JU Srednjoškolski centar Hadžići. Povodom njihove tragične pogibije, učenici i nastavnici ove škole oprostili su se od njih citirajući dijelove monologa pisca Stefana Simića pod nazivom “Kad nam ode neko drag”.

“I opet… Velika tuga za našu školu. Kada nam odlazi neko drag, ne boli smrt, već boli sve ono što slijedi poslije. Boli praznina koja nikada neće biti popunjena. Bole suze, bole uspomene, bole ćutanja. Boli što znamo da nikada više nećemo biti zajedno, što ih nećemo više vidjeti. Boli to što nećemo čuti njihov smijeh, ni dijeliti njihove radosti. Boli prekinuta mladost”, objavljeno je na internet-stranici ove škole.

Općina Hadžići je na dan dženaze proglasila Dan žalosti. Zastave će biti spuštene na pola koplja kako na zgradi Općine Hadžići, tako i na javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Općina, dok je na javnim mjestima zabranjeno održavanje programa javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i emitovanje muzike u ugostiteljskim objektima.

Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići, u ponedjeljak je posjetio porodice stradalih djevojaka, dok je Vlada KS-a izrazila duboko žaljenje i saosjećanje sa roditeljima djevojaka.

Iz Vlade su apelovali na sve vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, te da se svi učesnici u saobraćaju ponašaju odgovorno i poštuju zakonske propise. Uputili su i apel roditeljima i autoškolama da poduzmu sve potrebne mjere opreza.

Podsjetimo, do nesreće je došlo kada je BMW X5, kojim je upravljao 20-godišnji Almir Ejubović, pri velikoj brzini udario u zaštitnu metalnu ogradu i metalni stub pored ceste. On je zadobio teške povrede, kao i Ajla Oruč, za čiji se život ljekari i dalje bore.