09 Jul

Danas ispraćaj tabuta iz Visokog prema Potočarima

Ispraćaj kamiona koji prevoze tabute sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida koji će biti ukopani na dženazi 11. jula u Potočarima počinje danas u 10 sati iz Visokog.

Dolazak tabuta u Sarajevo očekuje se oko 12 sati, a njihov ispraćaj prema Potočarima bit će upriličen ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Počast stradalima će na tom mjestu iskazati građani Sarajeva, te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Nakon kratkog zadržavanja u Sarajevu, tabuti će biti ispraćeni prema Potočarima, a dolazak tabuta u Memorijalni centar očekuje se u poslijepodnevnim satima.

U Potočarima će 11. jula biti ukopano 71 žrtva genocida, među kojima je pet maloljetnika. Nakon ovogodišnje zajedničke dženaze u kompleksu Memorijalnog centra ukupno će biti ukopane 6.574 žrtve.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Damir (Kemala) Suljić, dječak koji je u trenutku stradanja imao samo 15 godina. Posmrtni ostaci Damira Suljića pronađeni su u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana je Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

 

(Izvor: Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top