Danas ispraćaj tabuta iz Visokog prema Potočarima

Home

Danas ispraćaj tabuta iz Visokog prema Potočarima


Ispraćaj kamiona koji prevoze tabute sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida koji će biti ukopani na dženazi 11. jula u Potočarima počinje danas u 10 sati iz Visokog.

Dolazak tabuta u Sarajevo očekuje se oko 12 sati, a njihov ispraćaj prema Potočarima bit će upriličen ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Počast stradalima će na tom mjestu iskazati građani Sarajeva, te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Nakon kratkog zadržavanja u Sarajevu, tabuti će biti ispraćeni prema Potočarima, a dolazak tabuta u Memorijalni centar očekuje se u poslijepodnevnim satima.

U Potočarima će 11. jula biti ukopano 71 žrtva genocida, među kojima je pet maloljetnika. Nakon ovogodišnje zajedničke dženaze u kompleksu Memorijalnog centra ukupno će biti ukopane 6.574 žrtve.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Damir (Kemala) Suljić, dječak koji je u trenutku stradanja imao samo 15 godina. Posmrtni ostaci Damira Suljića pronađeni su u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana je Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 09/07/2017 - 09:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top