fbpx Danas obilježavanje 74 godine od Bitke na Sutjesci

Danas obilježavanje 74 godine od Bitke na Sutjesci

Home

Danas obilježavanje 74 godine od Bitke na Sutjesci


Na Tjentištu će danas biti obilježene 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanju, koje zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovat će ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

I četvoročlana delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovat će obilježavanju 74. godišnjice Bitke na Sutjesci.

U delegaciji će biti narodni poslanici Veljko Marić, Slobodan Protić, Nedeljko Milaković i Zoran Pologoš.

Programom je u 11 sati predviđeno polaganje cvijeća na Centralnom spomeniku narodnim herojima - Spomen kosturnici, a u 11.20 planirano je obraćanje zvaničnika.

U 11.45 sati planiran je kulturno-umjetnički program, a u 12.30 ručak za učesnike.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih, snaga ustaške Nezavisne Države Hrvatske te četnika majora Pavla Đurišića i uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa tri hiljade ranjenika.

Ofanziva je okončana probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

 

(Izvor: Avaz.na/Srna)

Objavio: Ned, 11/06/2017 - 10:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top