11 Jun

Danas obilježavanje 74 godine od Bitke na Sutjesci

Na Tjentištu će danas biti obilježene 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanju, koje zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovat će ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

I četvoročlana delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovat će obilježavanju 74. godišnjice Bitke na Sutjesci.

U delegaciji će biti narodni poslanici Veljko Marić, Slobodan Protić, Nedeljko Milaković i Zoran Pologoš.

Programom je u 11 sati predviđeno polaganje cvijeća na Centralnom spomeniku narodnim herojima - Spomen kosturnici, a u 11.20 planirano je obraćanje zvaničnika.

U 11.45 sati planiran je kulturno-umjetnički program, a u 12.30 ručak za učesnike.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih, snaga ustaške Nezavisne Države Hrvatske te četnika majora Pavla Đurišića i uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa tri hiljade ranjenika.

Ofanziva je okončana probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

 

(Izvor: Avaz.na/Srna)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top