fbpx Danas pada odluka o granici Slovenije i Hrvatske: Evo što morate znati

Danas pada odluka o granici Slovenije i Hrvatske: Evo što morate znati

Home

Danas pada odluka o granici Slovenije i Hrvatske: Evo što morate znati


Gilbert Guillame, predsjednik Arbitražnog suda u Den Haagu, pročitat će poslijepodne odluku o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije na moru i kopnu, no predstavnici Hrvatske neće biti u sudnici, sukladno odluci Hrvatskog sabora iz srpnja 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog “teške povrede arbitražnog postupka”.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Hrvatska se neće odazvati pozivu

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na članak 60. Bečke konvencije koji dopušta razvrgnuće sporazuma u slučaju njegove “teške povrede”.

“Hrvatska se neće odazvati pozivu na čitanje odluke arbitražnog suda. Neće tamo sjediti, neće biti prisutna. To će za nas biti dan kao i svaki drugi i nemamo namjeru toj odluci pridavati veliku pažnju”, potvrdili su uoči objavljivanja odluke hrvatski diplomatski izvori.

Ta odluka, tvrde, “neće imati nikakav učinak prema nama i Hrvatska neće prema njoj postupiti”.

“Mrtvo slovo na papiru”

Hrvatska vlast i oporba jedinstveni su u stavu da je arbitražni sporazum za Hrvatsku “mrtvo slovo na papiru” te da na miran i trezven način treba tražiti drugi način rješavanja teritorijalnog spora vezanog uz morsku granicu. Također pozivaju na izbjegavanje bilo kakvih jednostranih poteza.

Premijer Andrej Plenković je prošli petak u Bruxellesu izjavio da je arbitraža za njega nepovratno završena te da pitanje granica treba riješti na drukčiji način.

“Arbitraža je kompromitirana i kontaminirana i mi smo iz nje izašli jednoglasnom odlukom Sabora, obavili notifikaciju i u njoj ne sudjelujemo”, rekao je premijer.

Istaknuo je i da “Hrvatska ne želi nikakve jednostrane aktivnosti nakon što arbitražni sud objavi odluku”.

Kolinda: Arbitraža ne postoji

Slovenski premijer Cerar tijekom dvodnevnog summita čelnika EU-a snažno je lobirao ne bi li dobio potporu za svoje stajalište da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije mora poštovati.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu za ljubljansko Delo kazala da se Hrvatsku arbitražni postupak o graničnom prijeporu sa Slovenijom više ne tiče i da se danas ništa posebno neće dogoditi.

“Hrvatska neće niti prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže budući da ona za nas ne postoji”, kazala je predsjednica, podsjetivši na jedinstvena stajališta Hrvatske kako je arbitraža nepovratno kompromitirana i da dijalog između dvije države o bilateralnom sporu treba tražiti u drugom okviru.

Novoimenovana ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić također smatra da odluka arbitražnog suda u Den Haagu 29. lipnja neće donijeti ništa dramatično jer je hrvatska pozicija jasna, naglašavajući kako vjeruje da Slovenija zbog toga neće pokušati blokirati hrvatski ulazak u Schengen.

“Hrvatska i Slovenija su dvije susjedne zemlje, odgovorne članice EU-a i NATO-a i u tom kontekstu imamo puno više interesa i tema koje nas spajaju. To nas obvezuje da radimo i tražimo sporazume u bilateralnom dijalogu i da tamo gdje se ne možemo usuglasiti, to stavimo u kontekst u kojem ga možemo rješavati”, rekla je Pejčinović Burić.

 

 

(Izvor: Index.hr)

Tagovi
Objavio: Čet, 29/06/2017 - 10:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top