Danas parastos za Srbe ubijene na Zalazju

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, danas će biti obilježeno 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Nakon služenja liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, saborci i brojne delegacije posjetit će mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju u 13.00 sati bit će služen parastos za ubijene Srbe na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove općine u posljednjem ratu.

Posmrtni ostaci desetoro Srba pronađeni su i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju. Identifikovani su i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije. Desetoro nestalih još nije pronađeno.

U Srebrenici su jučer i danas neradni dani u ustanovama i preduzećima zbog održavanja komemorativnih skupova i sjećanja na stradanje bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog naroda 12. jula.

Ovim obilježavanjem bit će završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani" koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

Tokom manifestacije održana su sportska takmičenja, kao i posjete i prijemi, te uručeni pokloni za 30 porodica poginulih i nestalih srpskih boraca i civila iz ove općine kao i ratnim vojnim invalidima.

Sinoć je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici služeno večernje bogosluženje, održano večer duhovne muzike, a potom i priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Prije toga, u Narodnoj biblioteci Srebrenica predstavljen je drugi broj časopisa "Srebrni vijenac" koji izdaje srebreničko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta".