Danas počinje sastanak PIC-a o situaciji u BiH pred izbore

Predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine će upoznati političke direktore Vijeća za provedbu mira s pripremama za opće izbore u oktobru.

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sastat će se u Sarajevu 5. juna i 6. juna kako bi razmotrili trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira će u utorak razgovarati o izbornim pitanjima imajući u vidu ovogodišnje opće izbore, prenosi Fena.

U vezi s tim, predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine će upoznati političke direktore s pripremama za oktobarske izbore.

U srijedu će politički direktori razgovarati o sveukupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i aktuelnim izazovima s kojima se zemlja susreće, najavljno je iz Ureda visokog predstavnika.

Opstrukcije HDZ-a BiH i SNSD-a

"Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ured visokog predstavnika i OSCE su duboko zabrinuti zbog očigledne činjenice da u Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine i Savezu nezavisnih socijaldemokrata ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine", saopćeno je nedavno iz OHR-a.

Ambasade tih zemalja u Bosni i Hercegovini, OHR i OSCE još jednom su apelirali na političke stranke u Bosni i Hercegovini da bez daljnjeg odgađanja usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku, koji su u skladu s međunarodnim standardima i kojima se ostvaruju promjene koje zahtijeva Ustavni sud Bosne i Hercegovine.