Danas se obilježava Svjetski dan Roma

Romi danas čine nešto više od 5% evropskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik kao i običaje.

Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se suočavaju, obilježava se svake godine 08.04.

Ovaj vrlo značajan dan za ovu populaciju obilježava se čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Na tom kongresu donesena je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom historije.

zastava

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika, kao i službenim prihvaćanjem naziva ”Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. aprila, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Najveće romske zajednice u Evropi žive u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Španiji. U vjerskom pogledu Romi su nejedinstveni, jer ih ima u obliku pravoslavnih kršćana, muslimana, katolika, ali i pripadnika drugih religija.