Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku

.
U noćnim satima grmljavinsko nevrijeme je prešlo preko Bosne i Hercegovine. Svanulo je sunčano uz malu do umjerenu naoblaku

 

BIH, 4. oktobra - Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U večernjim satima na području Hercegovine je moguć poneki lokalni pljusak. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.

 

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Ivan Sedlo, Livno, Sanski Most i Tuzla 14; Banja Luka i Doboj 15; Bugojno, Široki Brijeg i Sokolac 16; Jajce 17; Srebrenica 18; Sarajevo i Zvornik 19; Mostar 20; Trebinje 21; Neum 23°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 936Pa, za 9hPa je manji od normalnog i raste.

 

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

 

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

 

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

 

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona mogu koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

 

Saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, uz povećanu opasnost od odrona.

 

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.