DAS IST BOSNA I HERCEGOVINA

Home

DAS IST BOSNA I HERCEGOVINA


Smak će svijeta. Ustvari, ja i nisam siguran da će to nas zakačiti, jer nas sve bitne stvari mimoiđu.A znamo da se kod nas sav „normalan“ svijet smak’o još devedesetdruge.Nešto se smaklo i kasnije, a ono što se nije smaklo, smakli su.
Znači mi smo otporni na te „smakove“. Ali, bogami ove što nisu ne čeka ništa dobro. Pa gotovo epski je izgledala pogibija pethiljada ptica iznad onog grada. I još i to malo, pa more „bljucne“ sto hiljada riba na obalu.Sad to još ispade herojska pogibija tih ptica od vatrometa ili udara groma. Pa ako je igdje bilo vatrometa kod nas jeste. I ptice lete, ne ginu nešto tako kolektivno. Što se gromova tiče mi smo ptice istraumirali još himnom bivše države: “ Zalud prijeti ponor pakla, zalud vatra groma…“ I nigdje više nije bilo golubova nego u bivšoj Jugi. I to bijelih sa maslinovom grančicom. Prvi vatromet odape, nigdje ni goluba ni grančice. Ostaše samo orlovi, neke čudne ptičurine i poneki džamijski golub.
Ali, eto hvala Bogu i to prodje i sad imamo ptica od svakog pera. Jes’ da kod svakog ptice mijenjaju perje u proljeće, a kod nas u oktobru, svake dvije godine, ali neka ptica. Ko bi srao po balkonima da ih nema. To bi bio još jedan namet narodu, a i ovako smo „prezauzeti“.
Što se riba tiče i tu mi nešto smrdi. Mi upalimo neku fabriku, otrujemo rijeku i ona izbaci vrste za koje ni sami nismo znali da žive kod nas. I čemu tolika prašina? To nama posluži još u naučne svrhe, jer spoznamo i floru i faunu za koju nismo ni znali da postoji. Jednostavno, otruj svoj okoliš da bi ga bolje. upoznao. Ovo kad sam rekao da mi tu nešto smrdi, mislio sam da kod nas uvijek smrdi više. Ko je barem jednom bio kod nas, zna koliko smrdi već godinama.
Iskreno, mene nije zabrinuo ni ovaj horoskop. Sad kao našli da ti računi nisu dobri pa da se to nešto sve mijenja i da ima još 13. znak horoskopa. Da, i šta ?
Kod nas nikad računi nisu dobri, često nam fali nekih znakova, pa šta ? Da se neko uzbudjuje zbog toga ? Halo, pa zdravlje je najbitnije.
Ja recimo više nisam Rak, sad sam Bliznaca.Pa haj, šta fali.I sad će biti priča: Moj sinko, znaš li šta ima ? Izgleda da mi je sestra Zmijonosac.Meni je ona uvijek bila čudna, nikad mi nije ličila na Strijelca, ali nisam to htio zetu govoriti.Kad je vidiš, pljunuti Zmijonosac.A eto, dvoje djece hvala Bogu nisu.
Mati se nasekirala, otac ne vjeruje da ona nije znala.Stari kaže : Sram te bilo, krila su Zmijonosca u njedrima“.Sad se did okreće u mezarluku, osim ako i on nije bio Zmijonosac a to je krio.Pa čovječe, možda ni Tito nije bio Mason, već Zmijonosac…I tako će možda i brakovi pucati.
Pošto se zvijezde okreću, pa se sve to sad nešto kao pomjerilo, zna li meni iko sad reći: Ako je neko bio predsjednik Mjesne zajednice je li on sad ministar u nekoj vladi, ako je neko bio ministar u vladi, je li sad on ambasador u nekoj zemlji, ako je bio „nepismen“ je li sad direktor neke Javne ustanove ?
Zna li iko to ?
Ako je to tako, nije to onda smak svijeta.
Onda, gledaj je lafčino.Vidiš je ? Das ist Bosna i Hercegovina…

 

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 00:06

Facebook komentari

Back to top