Davor Dragičević: Moj sin David je silovan i masakriran, policija i tužilaštvo kriju istinu

- Moj sin je brutalno ubijen, masakriran, silovan, držan u zatočeništvu. Ja samo tražim istinu i pravdu u vezi sa njegovim ubistvom - rekao je Davor Dragičević iz Banja Luke, koji smatra da je njegov sin David ubijen, a ne da je nastradao nesretnim slučajem, utapanjem, kako je navedeno u izvještaju patologa.

Neutješni otac i Davidovi prijatelji, grupa “Pravda za Davida”, kao i brojni Banjalučani već duže od 40 dana protestuju na Trgu Krajine, zahtijevajući da se utvrdi istina o smrti ovog 21-godišnjeg mladića, studenta Elektrotehnike iz Banja Luke i beogradske IT Akademije.

- Moje dijete ubijaju godinama zločinci koji ruše čast i Ustav Republike Srpske. Odgovorno tvrdim da je dio pripadnika MUP, u sprezi sa tužilaštvom, da se zataška ubistvo mog sina. Saučesnici u tome su ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, direktor policije Darko Ćulum, načelnik Uprave za organizirani kriminal Darko Ilić, patolog Željko Karan i tužilac Dalibor Vrećo - izjavio je otac na konferenciji u Beogradu, jer, kako je obrazložio, sa ubistvom njegovog sina treba da se upozna i javnost u Srbiji. 

Davor je odbacio bilo kakvu politizaciju slučaja smrti njegovog sina u RS. Rekao je da on zna sve i da bi, kada bi istražitelji to željeli, za pola sata mogli sve da rasvijetle.

- Egzekutora je bilo 15, kao i jedan koji ga je dokrajčio. Zašto su ga ubili? Još je bio dječak. Prije šest godina je za Nikolu Đurovića, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći, nosio transparent, kao i za malog Arbutinu, koji je poginuo na pješačkom. David nije bio podoban, imao je svoj stav, mišljenje. Možda su htjeli da ga vrbuju - rekao je Davor ali nije želio otkriti imena egzekutora za koja je saznao.

Na sve napade Okružno javno tužilaštvo nije odgovorilo, sve do danas, kada je samo ponovilo opće poznate stvari, zaključivši da “provodi istražne radnje kako bi se utvrdile činjenice na temelju kojih će biti izvršena kvalifikacija djela”. 

Prije 15-ak dana održan je i jedan protest ispred ove institucije, kada je Davor ukazao na Tužilaštvo kao najveći problem u istrazi, jer “ne da nijedan dokaz”. 

- Oni su najveće zlo ove države - konstatirao je tada Davidov otac, rekavši kako mu iz tužilaštva ne žele pružiti nijedan dokument koji bi bacio novo svjetlo na tajanstvenu smrt njegovog sina.

Bez njih, istakao je, pravno ne može ništa da uradi.

- Ja sve znam, ali mi oni ne daju da dođem do istine. Jedini dokument što imam je potvrda o smrti koju je potpisao Željko Karan – istakao je Davor Dragičević.

On je naveo da ne prihvata nalaz policije, po kojem se njegov sin kobne noći 18. marta potukao u gradu, opljačkao jednu kuću, pojeo burek i nesretnim slučajem završio u Crkveni, koja nije rječica, već, kako je opisao - kanalizacija.

- Patolog Željko Karan je potpisao da se moj sin ubio 18. marta u četiri sata ujutro i zbog toga ga smatram saučesnikom. Znam sigurno da je moj sin bio živ 18, 19. pa i 23. marta. Isto tako znam da moj sin nije bio lopov, narkoman, samoubica. Jeste pušio marihuanu. Nije bio anđeo ali ko ima pravo da se igra Boga - upitao je neutješni otac.