fbpx DAYTON II – VELIKOKLADUŠKI

DAYTON II – VELIKOKLADUŠKI

Home

DAYTON II – VELIKOKLADUŠKI


Snijeg pada, vjetar udara sa svih strana. Klizavo je I vrlo opasno oko ovog Dejtona, za mnoge ucesnike. Oprezan sam da slucajno ne  zglajzam u Dejtonu (Dayton). I masanla isanla evo stizem: putokaz pokaziva W.P.A.F.B. (Wright Pattterson  Air Force Base). Znaci to je mjesto gdje je rodena nova drzava nam Bosna I Hercegovina, kako su nam 1995.god. pricali politicari koji su potpisali “dobar” Dejtonski mirovni sporazum..A s obzirom da su to rekli oni koji jedno govore, drugo misle, a trece rade (ne kazem da zaobilaze istinu), onda se namece  zakljucak da je to mjesto gdje je jedinstvena nam drzava BiH ipak sahranjena. Srecom tih potpisnika vise nema medu paktivistima – jedni beru proljecnu ljubicicu odozdo, kolovoda Slobo sanja da je slobodan u Hagu i ceka najtezu kaznu, a narodi od jucer I danas cekaju bolje sutra. Zivi su samo ziranti koji su ih natjerali da “zakopaju ratne sjekire” I  makar privremeno  prekinu rat, te potpisu mirovni ugovor: Ricard Holbrok koji je “buldozer diplomatijom”  pripremio sav posao  I Bil Klinton kojega bi ja natjero da ide u BiH biti prisilni upravitelj. Ne bih ga pitao bil’ ti Bil, nego moras I kvit. Smjestio bi ga u harem zena(imamo ih u izobilju) I to sve da budu sa imenom Monika, pa “de de brale ozezi”, I svrsi posao koji si zapoceo. Garantiram da bi nam napravio drzavu u kojoj bi sve cvjetalo od rahatluka, veselja I radosti. Bilo bi rada I para bas kao sto je bilo onih osam godina dok je on vladao Amerikom. Tad su se sve drzavne prepune kese prelivale dolarima, a on je uzivo uzivao u predsjednickim kancelarijama sa svojim sojkama. I neka je, bog mu dao, a I on dao narodu koji ga je volio koliko I  svoje cure. Cekam ovdje u Americi, gradu  Dejtonu,  sad te nove pregovarace I smisljam taktiku nadmudrivacku. Nudim malo, a uzmem sve (za I u ime naroda BiH) u tim novim revizijama Dejtonskog ugovora kojeg na sva zvona najavljuju. Stize I jedan cova: visok, crn, brkat, k’o od brda odvaljen. Crnogorac?Jes’ bogami! Pozdravismo se, udosmo u razgovor I za kratko smo uvidjeli da bi se mi lako sporazumjeli o svemu. S pika se dogovorismo da zajednicki I u ime nasih zemljaka predlozimo ne videno, a trazicemo potporu Busage za to: stvaranje  nove  konfederativne federacije drzava Bosne I Hercegovine & Crne Gore.

 

IME DRŽAVE, STANOVNIŠTVO, TERITORIJ

Oko imena nove drzave cemo se lako dogovoriti i od te cetiri rijeci slozicemo to ovako ili onako: “Crna Bosna & Gora Hercegovina” ili “Bosna Gora & Hercegovina Crna”. Kad bi “ispeglali” planinsku Crnu Goru I brdovito valovitu BiH imali bi najvecu povrsinu od svih balkanski drzavica, velika sumska I rudna bogatstva, najkrivudavije puteve, najcistije vode, more, itd. Narod bi bio merhametan I fin k’o Bosanci, krsan k’o Hercegovci, a li’n k’o Crnogorci. A kad bi za ovo cule Sandzaklije, onda bi I oni (naravno narodnim referendumom) izvrsili pripojenje matici svojoj. Kazu da je to “oblast stara puna para”. Ma bujrum, ‘ko bi bogatog odbio. Morsku obalu od Neuma prema jugu vratili bi maticnoj drzavi, te ispravili sadasnju ne logiku da  Herceg Novi ne pripada Hercegovini. Tako bi postali glavni u Jadranskom moru i kontrolirali vrata za ulaz-izlaz iz Sredozemnog mora.

EKONOMIJA

More bi nam bilo glavni izvor prihoda. Iz mora riba, so iz mora, morska turisticka obala. Svi nasi stanovnici bi mogli bezbrizno leskariti po plazama od Neuma do Bara, pusiti dukanoviceve cigarilose I telefoninanisati lagumdzijskim hendijima-celularima. U drzavi toj niko ne treba da radi. Od 4-5 miliona zitelja, 1,5 milion ih je u najmu vani po bijelom svijetu,  pa nek’ oni rade I salju onima kojima treba da pomognu. Ekonomski eksperti ce dokazati kad je omjer stanovnistva 1:3 (jedan radi, a troje trosi)  da svatko moze zivjeti dobro. Kad zatreba $$$ samo zvrcni I eto ih stizu.” Oraci vani oru”, a valjda nece imati obraza da ne pomognu svoje pacenike u otadzbini. Ne mogu svi raditi. ‘Ko je od rada  ozdravio? Industrijsku robu bi uvozili iz Kine (kao I Amerika) zato sto je tamo jeftina, tako reci buzasto. Svoje energetske bazne izvore, sirovine, radnu snagu bi cuvali za stare I ne daj boze teske dane.

DRŽAVNO UREĐENJE

Konfederiranu drzavu bi uredili ovako: ni kao kapitalisticku, niti kao komunisticku. Nesto izmedu, slicno sto je rahmetli Tito (oh da je ziv,laka mu bila crna zemlja) imao I vladao decenijama sa zavadenim balkanskim plemenima. Urediti drzavnu zajednicu po volji naroda: da se malo radi, a dobro I fino zivi. USTAV Kratko I jasno napisati temeljno nacelo ustava koje bi glasilo: “NARODE, ZIVOT JE KRATAK. I ZATO USE, NASE I PODASE.” HIMNA Da se nebi nadmudrivali hocemo li za tekst himne uzeti stihove Maka Dizdara ili Petra Petrovica Njegosa, nasli smo solomonsko rijesenje. Uz lagahnu muziku sargije I gusli kao himnu pjevat cemo ovu pjesmu: “Herceg Bosna, Lika I Banija   Crna Gora, Sandzak, Albanija,                  Jedan dva, o p’a sa !?.”(2x) VOJSKA Kakva vojska. Vojska nam i ne treba kad su nam tu prijatelji iz zapadnog saveza, najjaceg na svijetu. Zasto bi mi trosili narodne pare za vojsku kad I tako moramo raditi kako nam oni narede.

POLICIJA

Eh, tu bi napravili nesto ne videno. U policiju mobilisati sve mlade “zenetine”, uniformisati ih u policijske odore I zamoliti(ne narediti) da nose mini suknjice. Vidjecete kako vozaci ne voze brzo, naprotiv. Ima da staju na svakom raskrsu gdje vide minic-policajku I ako nema ni stopa, ni semafora. Kad vide “trofrtaljke” stajace I na zeleni signal da ocose od pasa dole I nahrane oci. Bit ce veci problem kako im ubrzati process-voznju, nego usporiti. Znam ja nas,… SUDSTVO A sta ce nam sudije I sudstvo kad I tako njihove odluke ni’ko ne ferma. Najzad, u drzavi gdje se skoro nista I nece raditi, nece se zakon krsiti . Stara narodna poslovica  porucuje: “ Tko  radi, taj grijesi”. MONETA Drzavna moneta I ne treba kad se koristi euro I dolar. Monetarni sistem bi se zasnivao na principu “ ja tebi, ti meni”. Ne ja ga tebi, ti ga meni zato sto onda odosmo u drvosjece. Nego, tacno ovako; “ja tebi,  ti meni, pa ko vise da, zasladimo trgovanje,  ljubav ti I ja..” – bogami ovo je haman pa refren iz Omerove pjesme istog naslova. GLAVNI GRAD Pola godine glavni grad bi nam bila Velika Kladusa, zato sto je na krajnjem sjeverozapadu drzave I sa niskom nadmorskom visinom – 160 metara u centru. A pola godine  Cetinje,  zbog toga sto je grad sa najvecom nadmorskom visinom na jugoistoku zamisljene teritorije. Eto dragi nasi zemljaci, vidite kako bi mi obicni smrtnici u ime kojih je potpisivan famozni Daytonski sporazum lako dogovorili sve. Nije ovo ne slana sala niti sprdnja,  ovo je platforma za neke buduce pol.pregovore. Nasi pastiri (uvijek se prsaju da idu u ime I ispred naroda, svog stada – a narod tretiraju kako tretiraju) su ufitiljiti, ozbiljni faca, haman namrgodeni, potpisivali Dejtonski nesporazum I unistili drzavu. A suprotno od toga,  mi pacenici za domovinom koje je rastjerao rat i Dejton po dunjaluku svjetskom,  imamo pravo da smijuci I saleci se napravimo ono sto oni nisu: zajednicku I veliku drzavu sretnih balkanski naroda. Treba ici sistemom – trazi vise od maksimuma da bi dobio optimum, a ako dobijes I minimum dobro je. Pozdrav svima sto vas ima, od Korane sve do Drima.

Izet Dizdarevic, “Aga iz Cikaga”, e mail: izodizdar@aol.com

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:19

Facebook komentari

Back to top