Deficitarna zanimanja na tržištu rada: Na listama nezaposlenih nemoguće pronaći stolara

Home

Deficitarna zanimanja na tržištu rada: Na listama nezaposlenih nemoguće pronaći stolara


U skoro svim kantonima u Federaciji BiH nedostaje inžinjera mašinstva, građevinarstva, elektrotehnike, IT stručnjaka, profesora matematike i fizike, varilaca, CNC operatera, konobara, komercijalista i trgovaca. 

Kazao je to za naš list Haris Čuljević, stručni saradnik za informiranje u Federalnom zavodu za zapošljavanje, govoreći o deficitarnim zanimanjima na tržištu rada. Objasnio je da u Zavodu ne raspolažu objedinjenom evidencijom deficitarnih zanimanja, već se one vode po kantonima, ali da u skoro svim nedostaje istih profila radnika. 

 

Bez uspjeha 

Više od 80 posto nezaposlenih koji su na evidenciji zavoda su kadrovi koji imaju neprivredna zanimanja, nešto što ne treba današnjoj industriji. Kazala nam je to Mirsada Softić, menadžer ljudskih resursa u „MS & Woodu“, domaćoj kompaniji za proizvodnju namještaja. 

Ova kompanija već duže je pokušavala pronaći stolare i inžinjere, ali, kako su nam rekli, bez uspjeha. Pokrenuli su program stipendiranje za učenike koji upišu i završe drvoprerađivačku školu, da bi stvorili potrebnu radnu snagu.

 

Druge fabrike  

- Programom stipendiranja odlučili smo poboljšati i napraviti novu radnu snagu koja treba ne samo nama nego i drugim fabrikama. Nakon objavljivanja programa već imamo jedno odjeljenje upisano u srednju školu u Fojnici, što je odlično ako uzmemo u obzir broj stanovnika i dosadašnju situaciju – rekla je Softić.

Pronaći kvalificirano osoblje za rad vrlo je teško, istakla je Softić i dodala da su oni duži period bili u potrazi za inžinjerima i stolarima, ali da takvih zanimanja nema na evidenciji zavoda za zapošljavanje. 

 

Paradoks bi bio uvoziti radnike 

- Napravili smo „MS & Wood“ koledž za našu internu prekvalifikaciju za naše uposlenike koji se žele obrazovati. Odlučili smo da ne uvozimo radnu snagu, jer bi to bilo paradoksalno kad imamo dovoljno, samo je treba prilagoditi. Odlučili smo biti proaktivni i  investirati u ljude - rekla je Softić.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Ned, 02/07/2017 - 10:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top