OBILJEŽAVANJE DANA ARMIJE RBIH: Delegacije položile cvijeće ispred spomen obilježja

U okviru protokola obilježavanja 15. aprila Dana Armije Republike BiH, danas su na području našeg kantona brojne delegacije položile cvijeće ispred spomen obilježja, uz podsjećanje na ulogu patriota koje su tokom odbrambeno - oslobodilačkog rata 1992-95. godine pružili vlastiti doprinos u odbrani naše domovine.

Obilaskom šehidskih spomen obilježja i odavanjem počasti najhrabrijim sinovima naše zemlje, na prostoru USK upriličeno je obilježavanje 26. godišnjice formiranja Armije R BiH.

Centralna svečanost održana je ispred Spomen obilježja na mezarju Humci. Cvijeće su položile i počast odale delegacije generala, boraca i starješina 5. Korpusa Armije RBiH, porodica šehida i poginulih boraca, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti USK i Grada Bihaća, te brojne druge delegacije. Nakon Humaka, delegacije su položile cvijeće i na mezar dr. Irfana Ljubijankića u haremu džamije Fethija. Mezarja svojih hrabrih sinova pohodili su ovog dana i brojni roditelji.

Četiri godine bespoštedne borbe, četiri godine herojstva i viteštva rezultat su naše današnje slobode. Na žalost, u usudu vremena kada se branio goli život i pravo na postojanje, za slobodu mnogi su položili svoj život. To je temelj naše obavezae i iskrene potrebe da se poklonimo njihovim žrtvama, istaknuto je na obilježavanju 26. gdišnjice Armije R BiH.

Večeras u 19.00 sati, u Kulturnom centru Bihać, održaće se promocija monografije pod nazivom „Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995“.